Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.12.2011.
22:47
Vestionline A

Italija izbegla grčki ekonomski kolaps

Italija je rizikovala sličan ekonomski kolaps kao i Grčka, koji bi ugrozio budućnost evra, bez paketa mera štednje koji je odobrila vlada, izjavio je italijanski premijer Mario Monti, pozivajući evropske partnere da učine svoj deo.

Premijer Italije Mario Monti
 

"Da Italija nije bila sposobna da prekine negativan rast duga i povrati poverenje međunarodnih tržišta, posledice bi bile dramatične, opstanak zajedničke valute bio bi u opasnosti", rekao je Monti.
 

Montijeva najava plana u nedelju, označila je početak jedne od najvažnijih sedmica u EU od uvođenja evra pre više od 10 godina, koja se završava samitom lidera evropskog bloka u Briselu u četvrtak i petak.

"Italija je spremna da uradi ono što mora, ali i Evropa mora da uradi to isto", rekao je on.

Paket mera štednje, čiji je naziv dekret "Spasite Italiju", predviđa prikupljanje više od 10 milijardi evra od poreza na imovinu, uvođenja novih dažbina na luksuzne predmete kao što su jahte, podizanja PDV-a, pooštravanje mera protiv utaje poreza i podizanje starosne granice za odlazak u penziju.

"Bez ovog paketa Italija bi propala i došla bi u situaciju kao i Grčka", rekao je Monti.

Italijanska ministarka rada i socijalne politike Elsa Fornero rasplakala se prilikom najave budžetske štednje. Italijanska vlada predstavila je bolan paket mera štednje u nedelju uveče - ali toliko bolan da je jedna od ministarki počela da plače dok ih je objašnjavala novinarima.


On je istakao da će paket mera štednje izvršiti dodatni pritisak na italijansku posustalu privredu, za koju većina analitičara kaže da je u recesiji, ali bez tog paketa posledice bi bile mnogo gore.

Očekuje se da će paket dobiti podršku većine partija, uz izuzetak Severne lige. Italija, treća ekonomija po snazi u evrozoni, u centru je krize od sredine godine kada su se troškovi pozajmljivanja približili nivou koji je naterao Irsku, Grčku i Portugal da traže međunarodnu pomoć.

Holandski premijer Mark Rute, koji se sastao sa Montijem u Rimu, Evropska komisija, kao i Organizacija ekonomske saradnje i razvoja pozdravili su paket mera štednje Italije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 23:21
Аргументи против уласка Србије у ЕУ,а ови наши као слепци.
Utorak 06.12.2011. 05:24
Bila bi to svetska sramota da potomci svih CEZARA, padnu na kolena i zaglibe se do guse.Drugo su Grci. PS. Nekada su stari Grcki filozofi,matematicari,vajari i vrsni arhitekti isli u RIM da sire i prenose znanje vladarima-cezarima. Danas je Grcka u paklu i to nekima odgovara!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online