Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.06.2015.
08:33
N. Jokić - Vesti A

MMF ucenjuje i Atinu i Brisel

U Briselu su u nedelju uveče ponovo bez rezultata prekinuti pregovori grčke delegacije sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske unije (EU). Razgovori će biti obnovljeni u četvrtak na skupu ministara finansija evro-zone.

Kiosk u Pireju: Zastava EU je još u ponudi

Ukoliko Grčka ne postigne sporazum o sadržaju reformi sa poveriocima, oni joj neće odblokirati 7,2 milijarde evra iz prošlogodišnjeg paketa kreditne pomoći, pa Atina neće moći do kraja juna da vrati 1,2 milijarde duga MMF-u.

Grčki predlog o programu reformi je i dalje "nekompletan", ocenjeno je u Briselu. Međutim, šef grčke pregovaračke grupe, zamenik premijera Janis Dragasakis, izjavio je po završetku sastanka da su oni na pregovarački sto stavili predloge koji ispunjavaju sve što su poverioci MMF i EU zahtevali.

Cipras

"Naša želja da postignemo sporazum ne treba da bude shvaćena kao izraz naše slabosti. Ovde nije reč o ideologiji već o demokratiji. Nemamo pravo da sahranimo demokratiju u zemlji u kojoj je nastala", izjavio je juče premijer Aleksis Cipras.

Po Dragasakisu, delegacija MMF-a insistirala je da se uštede izvuku isključivo iz dodatnog smanjivanja penzija i drastičnog povećanja PDV-a.

Od vlade u Atini se tražilo bezuslovno ukidanje njenog socijalnog programa, ali su premijer Cipras i ministar finansija Varufakis uzvratili da su spremni na teške ustupke, ali da nema povratka na "porobljavanje".

MMF je međunarodna institucija stvorena posle Drugog svetskog rata s ciljem da se održi monetarna stabilnost i pomogne zemljama koje zapadnu u teškoće. U praksi ona je postala instrument krupnog kapitala koji čine velike korporacije i bankarski centri. Sprovodeći tzv. mere štednje i štiteći najbogatije od plaćanja poreza, kao što je to bio slučaj u Grčkoj, MMF osiromašuje stanovništvo u zemljama u kojima interveniše. Zbog pada kupovne moći dolazi do deflacije - pada potrošnje i pada cena. Kada sve pojeftini, MMF naređuje privatizaciju državnih preduzeća i poseda koje onda krupni kapital kupuje po bagatelnim cenama.

Navodno, MMF je krajem prošle nedelje blokirao sporazum na koji su pristali i kancelarka Merkel i predsednik EK Junker. Taj sporazum je podrazumevao da se odustane od smanjenja penzija, a da zauzvrat Grčka istu sumu uštedi u domenu odbrane i naoružanja.

Jasni su motivi MMF-a kome ne ide u prilog oporavak grčke privrede kako bi ta zemlja dugove otplaćivala od ekonomskog rasta. Fondu je interes održavanje stanja dužničkog ropstva kada je jedna država potpuno zavisna i vraća dugove isključivo od novih kredita sa novim kamatama.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 16.06.2015. 12:26
MMF je zlocinacka organizacija kojom upravljaju 4 satanisticke frakcije. engleski dvor,vatikan,13. jevrejsko pleme i crno plemstvo!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online