Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 28.11.2011.
04:09
Blic A

Kasparov: Putin je kao Al Kapone

Kada su u Rusiji raspisani izbori, šahovski genije Gari Kasparov izneo je za britanski "Telegraf" svoja očekivanja kada je reč o "slobodnom glasanju" u Rusiji.

Gari Kasparov: Borba za pravične izbore u Rusiji
 


Pozicija na mestu glavnog kritičara Vladimiru Putinu, nekadašnjeg čoveka KGB-a, koji će se boriti za treći mandat na mestu predsednika Ruske Federacije, neizbežno podrazumeva i stepen paranoje šahovskog velemajstora. Uvek je u pratnji telohranitelja kada dolazi u posetu domovini jer je, kako sam kaže, i previše kritičara ruske oligarhije završilo tragično.

-Putin? Sitni kriminalac - kaže šahista, ispijajući mineralnu vodu u lobiju hotela u Belgraviji.

- To je njegov mentalitet. Na kraju, sve je to zbog novca. Putin je priznao da bi ukoliko dobije dovoljno novca sve bilo pod kontrolom. Putin je kao Al Kapone. Jedini važan element njegovog političkog sistema je lojalnost. Dokle god ste lojalni šefu, bezbedni ste.

Kasparov je najveći šahista ikada. Rođen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana kada je on bio sovjetska republika. Bio je velemajstor sa 17 godina, sa 22 svetski šampion.

Danas drži škole šaha u okviru “Kasparov šahovske federacije”. Bavi se "benignijim projektima". Za ruski sistem kaže da nije ništa do kleptokratija koju nadzire Putin i njegovi saradnici milijarderi.
 

- To je glumljenje demokratije bez prave opozicije - uveren je Kasparov.

Sa ovim na umu on je pomogao formiranje “Drugačije Rusije”, koalicije koju čine grupacije koje pozivaju na slobodne i fer izbore. Nju čine neobični spoj: Kasparov - proamerički nastrojen socijalni liberal koji ima zajedničku platformu sa Nacionalnom Boljševičkom partijom koju čine ekstremni nacionalisti.
 

On kaže da za članove “Drugačije Rusije” nije važno da dele istu ideologiju.
 

- Kada se borite protiv diktature, da li ćete otpisati nekoga samo zbog različite ideologije? - pita se Kasparov.

On kaže da se koalicija ne bori za vlast već za pravične izbore.
 

- Mi nemamo izborni proces u Rusiji. Sve stranke su pod striktnom kontrolom Kremlja - dodaje Kasparov, danas marginalna figura na ruskoj političkoj sceni.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 08:12
lici na flekavu budalu sa svojim stavovima. nije rus kao sto ni pegava hijena nije srbin. sve protuva do protuve, placenici teroristicke amerike. ali rusija nije libija, srbija, sirija...
Ponedeljak 28.11.2011. 10:30
Боље да си наставио да играш шах него што си се продао амариканцима и радиш против Русије ђубра плаћеничко.
Ponedeljak 28.11.2011. 06:05
istina je da je velemajstor..ali isto tako je istina da ga je BORIS SPASKI (sahista)..drao kad god je hteo u sahu..Spaski nije igrao standardno dobro..imao je mahove u kojima je dominirao..za ovog sahistu sam cuo..jer je on jedini imao sanse da bije Kasparova..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online