Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.12.2015.
17:08
dw.com A

Kasparov: Putin radi kao Hitler

Bivši šahovski prvak a sada uticajni ruski opozicionar Gari Kasparov oštro napada ruskog predsednika Vladimira Putina u svojoj novoj knjizi "Zašto moramo zaustaviti Putina". "Putinu trebaju ratovi", piše Kasparov i traži da Zapad demonstrira svoju snagu u odnosu prema Kremlju.

Reuters
Poziva da se "zaustavi" Putin

Knjiga je objavljena istovremeno na nemačkom i engleskom jeziku, uz najavu da će u tekstu autor opisati "uništenje demokratije u Rusiji i posledice po Zapad".

Kritičari u nemačkom govornom području pre svega su iznenađeni beskompromisnim rečnikom kojim Kasparov napada ruskog predsednika. Bivši šahovski prvak sveta je brzo postao jedan od vođa ruske opozicije zbog čega je morao da napusti zemlju te se skrasio u Hrvatskoj. Odande ruskog predsednika Vladimira Putina naziva "diktatorom", "agresorom" i "mafijaškim kumom".

Ogorčen na Zapad

Kasparov je ogorčenost jer je Zapad bio nemoćan i posle aneksije Krima i posle izbijanja borbi na istoku Ukrajine. "Američki predsednik samo gleda, a Evropa spava", rekao je Kasparov u intervjuu za Špigel. "Ponašanje Zapada prema Putinu ravno je političkoj i moralnoj kapitulaciji", tvrdi on. 

Olimpijska propaganda

Kasparov ne izjednačava direktno Putina sa Hitlerom, čak eksplicitno kaže da to poređenje ne treba praviti. Ipak podseća da se Hitler 1936. nije predstavio kao masovni ubica koji će tri godine kasnije pokrenuti Drugi svetski rat. Ali već tada je nacistički režim progonio Jevreje, invalide, homoseksualce i političke neistomišljenike. Putin je, piše Kasparov, "preuzeo taj sistem progona" i donosi slične zakone.

Godinu 1936. Kasparov ne pominje slučajno. Tada su u Berlinu održane letnje Olimpijske igre što autor vidi kao paralelu sa zimskim Igrama u Sočiju prošle godine. "Svesno ili nesvesno, tek Putinov režim prati scenario koji je napisan 1936. u Berlinu", piše u knjizi Garija Kasparova.

Ranije su sovjetska (1980) i kineska (2008) propagandna mašina koristile Olimpijske igre da slave "dostignuća" autoritarnih država. No u Berlinu 1936. i Sočiju 2014. je, smatra Kasparov, na bini stajao "sveprisutni vođa" sa svojim "ambicijama i megalomanijom".

Soči kao „Potemkinovo selo“ imao je još jedan cilj, piše autor, naime da sakrije pripreme za jednu agresiju. Kada, kako kaže, "Putinovom lakeju" (bivšem predsedniku Ukrajine) Viktoru Janukoviču nije uspelo da potčini celu Ukrajinu, ruski predsednik je počeo sa oružanom invazijom na susednu zemlju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.12.2015. 17:30
Па заустави га Гари.....лако је лајати из другог села. Ето ти га ПЕДОФИЛ ДИЈАДЕРА па са њим на пролеће пред Москву!!!
Četvrtak 10.12.2015. 22:15
Evo ga još jedan Đinđić.Pazi Đinđić....................................
Petak 11.12.2015. 07:23
Onaj koji narod svede na nivo stada , strada u stampedu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online