Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.11.2011.
20:47
24sata.rs A

Terorista Šakal za Tita "krotio" ustaše

Karlos "Šakal" (62) čije je pravo ime Iljič Ramirez Sančez, kome se u Francuskoj sudi zbog četiri teroristička napada iz 1982. i 1983. godine, objavio je autobiografiju u kojoj otkriva do sada nepoznate pojedinosti o saradnji sa tajnom službom bivše Jugoslavije, pa čak i vezama sa Josipom brozom Titom.

Odmarao po Jadranu i radio u saradnji sa jugoslovenskom tajnom službom 

"Uživao sam odmarajući se u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu sve dok nemački doušnici i Francuzi nisu otkrili gde se nalazim. Počeli su da vrše pritisak na Jugoslaviju, pa sam uhapšen u zagrebačkom hotelu 'Esplanadi' s lažnim alžirskim pasošem. Kad je Tito čuo da su me uhvatili, odmah je naredio da me puste i omoguće mi da pobegnem u zemlju po mom izboru. Uprkos velikom pritisku Nemačke i Francuske, Tito nikada nije priznao da sam bio u Jugoslaviji, a sva dokumentacija vezana za moj slučaj bila je uništena", prenosi delove Šakalove autobiografije nedeljnik "Slobodna Bosna".

Karlos piše i o terorističkim akcijama u Parizu, Bonu i Marseju, koje je izveo zahvaljući pomoći jugoslovenske Službe državne bezbednosti.

"Dana 25. avgusta 1983. uz pomoć jugoslovenske tajne službe, podmetnuo sam eksploziv u rezidenciju francuskog konzula u Bonu. Zatim sam prešao, s jemenskim pasošem, iz Istočnog u Zapadni Belin u kolima jugolsovenske registracije s jugolsovenskim vozačem Bojanom", napisao je Šakal.

"Slobodna Bosna" piše da Šakalove tvrdnje potkrepljuje bivši jugoslovenski špijun Božo Spasić, koji kaže da je cela bivša Jugoslavija bila slobodan teren na kome su se Šakal i različiti palestinski teroristi otvoreno sastajali.

On kaže da je tajna služba sklopila nagodbu sa Šakalom: u slučaju da budu uhapšeni, on i njegovi teroristi neće biti izručeni zemljama koje ih traže, već Egiptu, Alžiru ili Libiji, a u zamenu za tu uslugu, Šakal je obećao da neće organizovati terorističke napade u Jugoslaviji.

Spasić čak tvrdi da je jugoslovenska tajna služba angažovala Šakala uoči Sarajevske olimpijade 1984. kako bi "uktorio" ustaške teroriste, koji su planirali napade u Sarajevu. Posle te "usluge", Šakal više nijednom nije bio u Jugloslaviji.

Ovaj 62-godišnjak se "proslavio" pošto je, u ime palestinske borbe, oteo 11 ministara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču 1975. godine, a kasnije i otmice francuskog aviona na letu za Ugandu 1976. Nadimak Šakal dobio je kada je među njegovim stvarima pronađena knjiga Frederika Forsajta "Operacija Šakal" o atentatu na predsednika De Gola.

Na početku suđenja juče u Parizu Karlos je za sebe rekao da je "po profesiji revolucionar", a prisutne u sudnici je pozdravio stisnutom podignutom pesnicom.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 20:52
А Србе је за тита кротио ко је стигао, не зна им се број...
Sreda 09.11.2011. 05:59
OVO JE POGRESAN NASLOV! PRAVI izgleda ovako:>>TERORISTA SAKAL ZA TEROTISTU TITA "KROTIO" ustase
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online