Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2011.
16:55
Beta A

Karlos Šakal: Po profesiji sam revolucionar

U Parizu je danas počelo suđenje nekada najpoznatijem svetskom teroristi Karlosu "Šakalu" za četiri bombaška napada u Francuskoj od pre tri decenije, u kojima je 11 ljudi stradalo, a 140 povređeno. Venecuelanski terorista Karlos "Šakal" predstavljajući se sudiji za sebe je rekao da je "profesionalni revolucionar".

Crtež sa suđenja: Karlos Šakal danas

Karlos (62) "Šakal", čije je pravo ime Iljič Ramires Sančes, negira učešće u tim napadima, iako je u intervjuu juče objavljenom u jednom venecuelanskom listu, preuzeo odgovornost za više od 100 napada u kojima je poginulo između "1.500 i 2.000 ljudi".

Na početku današnjeg suđenja kada je trebalo da da podatke o svom identitetu Karlos se predstavio kao "profesionalni revolucionar".


Dok su se njegovi advokati obraćali sudu, on je podignutom pesnicom pozdravio svoje pristalice u sudnici. 

Venčanje u zatvoru sa advokaticom


Karlos "Šakal" se 2001. godine venčao sa svojom advokaticom Izabel Kutan Peir, koja mu je treća žena. Ovo je za njega karakterističan potez, baš kao i nedozvoljeni intervju pred suđenje zbog kojeg je dospeo u samicu, gde je boravak okončao posle desetodnevnog štrajka glađu.

"Raspoložen je za borbu kao i uvek", kazala je novinarima pred početak suđenja Ramiresova advokatkinja i supruga Izabel Kutan Peir. Ona je rekla i da "nema nikakvog razloga" za održavanje suđenja skoro 30 godina posle događaja i optužila je francusko tužilaštvo da sudi Ramiresu radi "propagande ili nekog drugog interesa, a ne interesa pravde".

"Šakalu" se sudi za bombaške napade 1982. godine na voz Tuluz-Pariz i parisko sedište jednog lista na arapskom jeziku, u kojima je poginulo šestoro ljudi. Druga dva napada dogodila su se na novogodišnje veče 1983. godine - jedan na železničkoj stranici u Marseju, u kojem su poginule dve osobe, i drugi u brzom vozu na istoku Francuske koji je imao tri žrtve.

Crtež sa suđenja: Šakal za govornicom i njegova supruga i advokatica 

Presuda na suđenju u specijalnom antiterorističkom sudu u Parizu mogla bi da odredi njegove izglede da se ikada nađe na slobodi. Procenjuje se da će suđenje trajati do šest nedelja.

Ramires, koji boluje od dijabetesa, kazao je i da mu nedostaje porodičan život koji je, kako kaže, žrtvovao u godinama koje je proveo putujući svetom kao terorista slobodnjak po Bliskom istoku i evropskim prestonicama, a potom u begu, i na kraju u zatvoru od 1994. u Francuskoj.

Najveći deo sveta pamti Karlosa "Šakala" kao čoveka koji je putovao svetom i prkosio zapadnim obaveštajnim službama. Za pripadnike revolucionarnih pokreta iz 1970-ih godina važio je za živu legendu.

Najpoznatiji po otmici ministara nafte zemalja OPEK-a 1975. godine, posle koje je dočekan kao junak kada je sa svojim taocima stigao u Alžir, kao i po otmici francuskog aviona 1976. u Palestini, okončanoj akcijom izraelskih komandosa.

Venčanje u zatvoru 2001. sa njegovom advokatkinjom Izabel Kutan Peir, koja mu je treća žena, karakterističan je potez za Karlosa, baš kao i nedozvoljeni intervju pred suđenje zbog kojeg je dospeo u samicu, gde je boravak okončao posle desetodnevnog štrajka glađu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online