Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 28.10.2011.
04:37
A

Nove vlasti sude Gadafijevim ubicama

Nove libijske vlasti navode da su odlučne da izvedu pred sud ubice bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je umro pod još nerazjašnjenim okolnostima, što je navelo međunarodnu zajednicu da zahteva otvaranje istrage.

Nove vlasti najavljuju suđenje libijskim plaćenicima
 

"Kada je reč o Gadafiju, nećemo čekati da to neko traži od nas", rekao je potpredsednik Prelaznog nacionalnog saveta Abdel Hafiz Goga.

"Istraga je već pokrenuta. Usvojili smo etički kodeks o ponašanju prema ratnim zarobljenicima. Uveren sam da je reč o individualnom činu, a ne činu revolucionara ili nacionalne vojske", rekao je on.

Goga je rekao da će "onaj ko je odgovoran za Gadafijevo ubistvo, ko god to bio, biti izveden pred sud gde će imati pravedno suđenje".

Okolnosti pod kojima je Gadafi umro još nisu sasvim rasvetljene. Nove vlasti uporno se drže verzije da je svrgnuti libijski vođa umro 20. oktobra od rana zadobijenih u unakrsnoj vatri istog dana, dok brojni izvori tvrde da mu je iz blizine pucano u glavu, odnosno da je likvidiran.

Gadafijev sin Saif u Nigeru?

 

Saif al-Islam, sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija, koga traži Međunarodni krivični sud, prešao je libijsku granicu i sada se nalazi u Nigeru, izjavio je visoki zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta agenciji Rojters.

 

U strahu za sopstveni život ukoliko bude uhvaćen u Libiji, Saif pokušava da se preda sudu u Hagu, ali, kako je rekao neimenovani zvaničnik NPS, još nije pronašao način kako da to učini.

 

"Postoji kontakt sa Malijem i sa Južnom Afrikom i sa još jednom susednom državom da organizuju njegov izlazak...Još nije dobio potvrdu, i dalje čeka", kazao je taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan.

 

Izvor iz NPS izjavio je za britansku agenciju da su Gadafijev sin i bivši šef obaveštajne službe Abdulah el-Sanusi, koji su zajedno sa ubijenim libijskim vođom optuženi pred sudom u Hagu, nalaze blizu granica Alžira i Nigera u delu pustinje nazvanom "Trougao" i da ih štite nomadi iz plemena Tuarega.

 

Sud u Hagu je saopštio da pokušava da potvrdi lokaciju i namere dvojice preživelih optuženika.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 11:54
Narod će vama da sudi..vrlo, vrlo brzo. Neće vas spasiti niti sva NATO avijacija.
Petak 28.10.2011. 07:43
Још једна од лажних вести..
Petak 28.10.2011. 21:21
Није ми јасно што бришете коментаре?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online