Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 25.10.2011.
10:35
Beta, Srna A

Gadafi sahranjen u zoru u pustinji

Moamer Gadafi, njegov sin Muatasim i jedan njihov pomoćnik sahranjeni su na tajnoj lokaciji u prisustvu nekoliko članova porodice i zvaničnika, saopštio je danas vojni savet nove vlasti u Misrati.

Posle četiri dana prikazivanja Libijcima Gadafi tajno sahranjen

U pisanoj poruci koja je pročitana agenciji Asošijeted pres, navedno je da je Gadafi sahranjen jutros u pet sati po lokalnom vremenu, i da su tom prilikom čitane islamske molitve. Informacija iz poruke, u kojoj su citirane reči portparola vojnog saveta Misrate Ibrahima Bejtalmala, nije mogla biti proverena iz nezavisnih izvora.

Britanski BBC prenosi ga je Gadafi sahranjen u prisustvu četiri svedoka koja su se nad Kuranom zaklela da nikada neće odati mesto pokopa.

Najveći problem za nove vlasti predstavljala je činjenica da su se frakcije unutar pobunjeničkog pokreta žestoko sukobile oko načina na koji Gadafija treba sahraniti, pre svega jer su lideri iz Misrate tražili svakojake ustupke u zamenu za telo koje se rasprada.

U komplikovanim pregovorima, koji su nisu završili bogzna kakvim ishodom, ustanici su odlučili da telo ni u kom slučaju ne predaju Gadafijevom plemenu, već prilično gnevnom zbog načina na koji je bivši lider uhvaćen, mučen i na kraju likvidiran.

Ali, raspadanje tela zahtevalo je brzu akciju, pa je na prečac odlučeno da Gadafi bude sahranjen u nekoj zabit.

Bejtajmal je ranije rekao da će mesto sahrane ostati tajna da bi se sprečio eventualni vandalizam. Nove libijske vlasti želele su da sahrane Gadafija u tajnosti i kako njegov grob ne bi postao mesto hodočašća Libijaca koji su mu bili odani.

Moamer Gadafi je ubijen četvrtak pod još nerazjašnjenim okolnostima. Tri tela, uključujući Gadafijevo, do sinoć su čuvana u hladnoj sobi šoping centra u Misrati, gde su u protekla četiri dana bili izloženi stanovništvu na uvid.

Slikanje pored mrtvog Mutasima u hladnjači u Misrati

Građani Misrate, grada kojeg su Gadaijeve trupe opsedale mesecima, čekali su u redovima da se slikaju sa mecima izbušenim telom svog nekadašnjeg lidera, koji je vladao Libijom 42 godine.

U libijskom gradu Misrata borci Nacionalnog prelaznog saveta organizovali su "izložbu" ličnih stvari bivšeg libijskog lidera i njegovog sina Muatasima.

Među izloženim predmetima je i zlatni pištolj koji je pukovnik nosio u trenutku hapšenja i mobilni telefon u kome su registrovani poslednji pozivi, kontakt sa ćerkom Ajšom, koja je pobegla u Alžir i nepoznatom ženom koja živi u Siriji.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2011. 10:40
Сва саопштења која долазе од исламских фундаменталиста дивљака под НАТО управом су лажна. Једино што је истина је да ће му сакрити гроб као што је код нас комуњарски шљам учинио са гробом Господина Генерала Драгослава Михајловића.
Utorak 25.10.2011. 12:11
Ne brini se pukovniče i Dučiću nisu dali da bude sahranjen u Trebinju, a sad je simbol Trebinja i cijelog srpstva... Baš kao što si ti simbol Libije
Utorak 25.10.2011. 10:55
...Pocivaj u miru, Colonel.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online