Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 21.10.2016.
22:10
index.hr, Vestionline A

"Gadafi? Nek gori u paklu s njegovom Zelenom knjigom"

Pet godina otkako je Moamer Gadafi ubijen u libijskom ustanku, njegova Zelena knjiga, nekada libijsko "sveto pismo", danas je predmet ismevanja.

Reuters
Gadafi čita čuvenu Zelenu knjigu

"Objavljena 1976. godine, Zelena knjiga postala je neslužbeni libijski ustav, proglas "trećeg puta" između kapitalizma i socijalizma koji je oblikovao politički, ekonomski i društveni život decenijama izolovane severnoafričke države", prenosi zagrebački “Indeks”.

Gadafi je svoj "treći put" objavio sedam godina pošto je u državi preuzeo vlast vojnim udarom. 
Njegova vizija panarabizma i antikolonijalizma ubrzo je ustupila mesto despotskoj vladavini, koja je i dovela do nagomilanog nezadovoljstva u zemlji koje je rezultiralo ustankom 2011.g. 

Tokom Gadafijeve vladavine njegovi ekscentrični citati probijali su do svakog aspekta libijske svakodnevice. U kućama, fraze iz knjige mogle su se čitati na ambalažama i na deklaracijama namirnica jer sve što se uvozilo pakovala je država.

Gadafi je ubijen u svom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra 2011. godine. 

Abdelsalam je vlasnik knjižare u Tripoliju. On objašnjava zašto je bacio sve primerke Zelene knjige koje je imao. 

- Da je stavim u prodaju odmah bi mi zapalili knjižaru. Već samo posedovanje knjige moglo bi izazvati katastrofalne posledice - kaže Abdelsalam koji takođe ne želi da otkrije prezime. 

Iako su već pomalo izbledeli, na zidovima uz obalu mora u Tripoliju vidljivi su grafiti koji se rugaju s "Gadafijevim remek-delom". Na jednom se vide i ubijeni bivši vođa i njegova knjiga u kanti za đubre, oko njih naslikani su rojevi muva i natpis: "Gori u paklu zajedno sa svojom knjigom". 

Iako je pazio na svoj kult ličnosti i prateću raskoš, Gadafi se razlikovao od ostalih diktatora po tome što nije podigao nijedan spomenik, pa su ustanici iz 2011. tražili neki simbol režima koji bi mogli "srušiti". Ulogu spomenika preuzela je Zelena knjiga, čije su primerke bacali na gomilu i spaljivali.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2016. 22:30
Zalice za Gadafijem svaki gradjanin Libije. Gadafija nisu ubbili nezadovoljni gradjani, njega su ubbili nezadovoljni klempavi Britanci i americka sekta. Svi ti takozvani nezadovoljni gradjani Libije, bili su placeni od americke sekte i drugih neprijatelja. Zbog toga sada i desava se sve ovo, a sekta je probala isto tako i u Siri, da smakne Asada. Ali.....?
Subota 22.10.2016. 22:49
Da nije bio "pod libelom" poznato je, no i takav je sto puta bolji od ovih pemenskih vođa koji su gurnuli zemlju u krvavi rat bez kraja, kao i njihovih patrona - SAD, GBR i FRA koji su ih kuražili da "build your democracy". Zamislite licemere (Kameron je u pitanju) - dan po javnom linču Gadafija, on to izjavljuje. Kao da zametnete neku čarku u prepunoj kafani, gde nastane lomljava stolica, flaša, počnu da sevaju noževi i lanci, pucnjava, a vi im onako odlazeći, sa vrata poručite: "Srećno veselje"! To je to braćo moja. Isto je sada u Siriji. Juče Sem zvanično izjavljuje da im "Al nusra" nije meta, pa znamo to, meta vam je Asad, meta vam je sekularni režim te zemlje koja baštini izuzetno kulturno blago čovečanstva, meta vam je Rusija, pa onda redom Kina,... meta vam je svako ko pomisli da stane na put vašoj alavosti da vladate celim svetom bez ostatka. Teroristi su vaš izum i obične marionete kojima svrgavate "diktatore" u stabilnim zemljama da bi nastao haos i da bi sve resurse uzeli u bescenje.
Subota 22.10.2016. 22:51
Ljudskoj gluposti nema kraja. Zasto sipati gorivo za 10 centi kad mozes placati 1,3 euro litru. ....... Pravićete vi Gadafija od blata!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online