Petak 21.10.2016.
22:10
index.hr, Vestionline

"Gadafi? Nek gori u paklu s njegovom Zelenom knjigom"

Reuters
Gadafi čita čuvenu Zelenu knjigu

"Objavljena 1976. godine, Zelena knjiga postala je neslužbeni libijski ustav, proglas "trećeg puta" između kapitalizma i socijalizma koji je oblikovao politički, ekonomski i društveni život decenijama izolovane severnoafričke države", prenosi zagrebački “Indeks”.

Gadafi je svoj "treći put" objavio sedam godina pošto je u državi preuzeo vlast vojnim udarom. 
Njegova vizija panarabizma i antikolonijalizma ubrzo je ustupila mesto despotskoj vladavini, koja je i dovela do nagomilanog nezadovoljstva u zemlji koje je rezultiralo ustankom 2011.g. 

Tokom Gadafijeve vladavine njegovi ekscentrični citati probijali su do svakog aspekta libijske svakodnevice. U kućama, fraze iz knjige mogle su se čitati na ambalažama i na deklaracijama namirnica jer sve što se uvozilo pakovala je država.

Gadafi je ubijen u svom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra 2011. godine. 

Abdelsalam je vlasnik knjižare u Tripoliju. On objašnjava zašto je bacio sve primerke Zelene knjige koje je imao. 

- Da je stavim u prodaju odmah bi mi zapalili knjižaru. Već samo posedovanje knjige moglo bi izazvati katastrofalne posledice - kaže Abdelsalam koji takođe ne želi da otkrije prezime. 

Iako su već pomalo izbledeli, na zidovima uz obalu mora u Tripoliju vidljivi su grafiti koji se rugaju s "Gadafijevim remek-delom". Na jednom se vide i ubijeni bivši vođa i njegova knjiga u kanti za đubre, oko njih naslikani su rojevi muva i natpis: "Gori u paklu zajedno sa svojom knjigom". 

Iako je pazio na svoj kult ličnosti i prateću raskoš, Gadafi se razlikovao od ostalih diktatora po tome što nije podigao nijedan spomenik, pa su ustanici iz 2011. tražili neki simbol režima koji bi mogli "srušiti". Ulogu spomenika preuzela je Zelena knjiga, čije su primerke bacali na gomilu i spaljivali.

2024 © - Vesti online