Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.10.2011.
19:29
Vestionline A

Sirt: Baškarenje u Gadafijevom krevetu

Gadafijeve snage vode borbu na život i smrt za nekoliko kvadratnih kilometara u Sirtu koje i dalje kontrolišu. Pobunjenici su ih opkolili sa tri strane i mora iza leđa, a iz vazduha neprestano padaju Nato bombe. Prema poslednjim informacijama pala je i rezidencija svrgnutog lidera, ali on nije pronađen unutra.

Slikanje u Gadafijevom krevetu kao trofej za pokolenja

Fotografije libijskih pobunjenika kako leže u krevetu Moamera Gadafija u njegovoj rezidenciji u Sirtu obišle su danas svet. Ustanici procenjuju da se u gradu nalazi još oko 1.000 Gadafijevih boraca, ali i najmanje jedan visoki zvaničnik bivšeg režima. Navodno, u pitanju je Mutasim Gadafi, koji je donedavno vodio odbranu grada.

  

Danas, trećeg dana "odlučujućeg" napada na Sirt, pobunjenici ponovo gomilaju trupe oko ostataka Gadafijevih snaga, potpuno opkoljenih na relativno malom prostoru, koje već danima bombarduju artiljerija i avioni Natoa.

Broj bombi koje su eksplodirale oko poslednjih nekoliko zgrada koje kontrolišu pristalice Gadafijevog režima povećao se od prošle noći kada su "zelene" snage, posle iznenadnog juriša, odbacile ustanike i vratile dobar deo položaja koje su pobunjenici prethodno zauzeli. Ipak, u jednoj od zaseda u koju su prošle noći upali pobunjenici, uništeno je desetak njihovih vozila.

Pravo stanje na terenu i broj žrtava, na obe strane, nemoguće je proceniti, jer na frontu vlada priličan haos, ali su pobunjenici saopštili da su u noćašnjim borbama imali 17 mrtvih i oko 100 ranjenih.

Ukupno, od petka broj mrtvih procenjen je na 32, dok je 420 ranjeno, ali taj broj treba uzeti sa izvesnom rezervom, jer se odnose na tela i ranjenike dopremljene do poljske bolnice na obodima grada. Ulice Sirta prepune su leševa i konačan bilans opsade mogao bi se računati u stotinama mrtvih.

Pobunjenici su, od jutros, tenkovima pokušali da probiju liniju odbrane, ali za sada bezuspešno, jer Gadafijeve snage pružaju očajnički otpor, mada drugog izbora praktično i nemaju, jer su potpuno opkoljeni.

Gadafijeve snage su, ipak, prošle noći izvele odlučnu akciju i praktično razjurile pobunjenike sa prvih linija fronta, ali je njihova akcija, zbog ograničenih resursa, bila kratkog daha, pa su se do jutra obe strane vratile na početne položaje. Osim Gadafijevih snaga, pobunjenicima problem i dalje predstavlja ozbiljan nedostatak organizacije, pa su u poslednja 24 časa ustanici u nekoliko navrata napadali druge ustaničke jedinice.

Slična situacija je i oko Bani Valida, gde su pobunjenici tokom vikenda u priličnoj meri potisnuli Gadafijeve snage, ali su noćas napustili nove položaje, pa će naredna ofanziva sačekati da ustanicima stignu pojačanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2011. 19:41
Pa ljudi....vi ste svi iz Libije...pucate jedni na druge...brat na brata...ajde lepo vratite Gedafija i sve je opet ok...:D
Ponedeljak 10.10.2011. 19:45
Stigle nove uniforme! Bandu su dobro naoružali bjelosvjetski kauboji!
Ponedeljak 10.10.2011. 22:40
Dok se manekeni slikaju, NATO provodi tepih bombardiranje...Onda ovi idu malo naprijed, onda stanu (ipak se moraju malo slikati za zapadne demokratske novine!) NATO opet bombardira i tako u krug. Branioci Sirta (kao i stanovnici) pokazuju nevjerojatnu hrabrost i upornost. Padom Sirta se neće mnogo toga promjeniti. Borba se nastavlja. Libija ima toliko zlata da može kupiti sve borce Afrike. Živjela Libija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online