Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 01.10.2011.
20:16
Vestionline A

I dalje žestoke borbe za Sirt

Međunarodni komitet Crvenog krsta dopremio je medicinsku pomoć u Sirt, rodni grad svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, gde još traju sukobi njegovih pristalica i pobunjenika.

Molitva pre borbi za Sirt, Gadafijev rodni grad
 

Stotine civila automobilima, kamionima i autobusima napušta Sirt, dok snage privremene vlade bombarduju taj priobalni grad, u nastojanju da isteraju Gadafijeve snage.

Pobunjenici su opkolili grad, koji je bio i meta vazdušnih napada NATO-a.

Obe sukobljene strane su i danas izvodile raketne i minobacačke napade, borbe su nastavljene na frontovima zapadno i istočno od Sirta, kao i u samom gradu, preneo je Rojters.

U zapadni kontrolni punkt, gde se nalaze pobunjenici, stigao je kamion sa medicinskim potrepštinama i dva automobila sa radnicima Crvenog krsta.

Mnogi stanovnici koji su napustili Sirt kažu da se uslovi u gradu pogoršavaju, da je nestašica hrane i da nema vode ni struje. Komandanti Nacionalnog prelaznog saveta rekli su da će pokušati da omoguće stranim humanitarcima bezbedan prolaz u grad.

Oni kažu da su snajperisti glavna prepreka koja ih sprečava da napreduju ka gradu.

Komandant Mustafa al-Rubai izjavio je da su pobunjenici zauzeli pozicije na oko pet kilometara od centra grada i da su preuzeli kontrolu u prvoj stambenoj četvrti i hotelu gde su bili stacionirani Gadafijevi snajperisti, preneo je AP.

Al-Rubai je dodao da Gadafijeve snage i dalje poseduju sofisticirano oružje i veliku količinu municije, kao i da imaju kontrolu nad strateškim pozicijama u gradu.

Pored Sirta, pobunjenici ne uspevaju da preuzmu kontrolu ni u Bani Validu, gde je sinoć u iznenadnom napadu Gadafijevih snaga poginula jedna osoba, a šest povređeno.

POVEZANE VESTI

Subota 01.10.2011. 22:26
Šuška se šuška da slijedeći tjedan zasjeda NATO, a neki američki general je izjavio da više nemaju meta u Libiji i da će se početi povlačiti. ''19.30 - Vojna misija u Libiji mahom završena, a NATO snage mogle bi da počnu sa povlačenjem već sledeće nedelje, kaže visoki američki zvaničnik za Afriku.'' Premda odlično zvuči, velika je mogućnost da je to ili obična izmišljotina ili se nešto loše sprema za Libijski narod. Živi bili pa vidjeli.
Subota 01.10.2011. 21:35
udri Nomire udri bagru!
Subota 01.10.2011. 22:01
Sada će NATO da krene da zaštiti humanitarni konvoj pa da otvoreno vojskom napadne Sirt. Čim kod Britanaca i Amerikanaca nema vesti iz Libije nešto gadno spremaju. Od pobunjenika nema vajde, a bruka pukla da NATO više od pola godine ne može na ravnom pesku da doaka pukovniku. Jako loša poruka. Još će oni koji imaju šume, klance i jaruge kao Srbi da se okuraže i eto belaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online