Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 31.08.2011.
17:47
Vestionline A

Kosmetski Albanac prizano ubistvo američkih vojnika

Arid Uka (21), albanac poreklom sa Kosova i Metohije priznao je danas pred sudom u Nemačkoj da je ubio dvojicu pripadnika američkog vazduhoplovstva na aerodromu u Frankfurtu, ali je rekao da ne zna zašto je to učinio.

Arid Uka na suđenju u Frankfurtu

Uka, koji je u vreme napada radio u aerodromskom poštanskom centru, priznao je da je iz blizine pucao na američke vazduhoplovce iz pištolja kalibra devet milimetara. On je pred sudom izjavio da je bio radikalizovan džihadističkom propagandom koju je gledao na Internetu.

Tužilaštvo veruje da je Uka delovao sam kada je izvršio prvi islamistički napad sa ljudskim žrtvama na teritoriji Nemačke, a njegov motiv je bila osveta za američke operacije u Avganistanu.

Prema navodima iz optužnice, Uka je prišao američkom vojnom autobusu i zatražio cigaretu od jednog vojnika. Kada je saznao da su vojnici krenuli u Avganistan, on je izvukao pištolj i pucao u potiljak 25-godišnjem muškarcu i na mestu ga ubio.

Potom je ušao u autobus i uz povike "alahu ekber" ubio 21-godišnjeg mladića koji je sedeo na mestu vozača. Ranio je još dvojicu muškaraca, a potom mu se pištolj zaglavio.

Autobus na aerodromu u kome su se ubistva desila

Do veće tragedije nije došlo samo zbog toga što se posle četvrtog ispaljenog hica zaglavila municija u oružju napadača, te je mogao da bude savladan i uhapšen.


Nemačke vlasti navode i da Arid nikada nije posećivao džamije u kojima se okupljaju islamski ekstremisti, nije pripadao nijednoj islamističkoj mreži, niti je ikada bio u nekom od kampova za obuku terorista. No, u optužnici se navodi i da je kod atentatora pronađeno na stotine džihadističkih tekstova, video-snimaka i pesama. Navodno je jedan od video snimaka bio i neposredan povod za atentat.

Ovaj napad šokirao je SAD, a predsednik Barak Obama oštro je osudio taj događaj.

Zanimanje medija za početak procesa je bilo tako veliko, da je suđenje premešteno u daleko veću salu nego što je prvobitno zakazano. Uka je za atentat na američke vojnike optužen i u SAD, ali ta činjenica nema uticaja na tok procesa u Nemačkoj. Pretres će trajati 10 dana, a presuda će biti izrečena najverovatnije početkom 2012. godine.

Primeran stranac

 

Arid Uka slovio je kao primer uspešno integrisanog stranca. Rođen je na Kosovu i Metohiji, a sa roditeljima je u Nemačku došao kao beba, sa dobrim uspehom je završio srednju školu i bio angažovan u humanitarnoj organizaciji "Zeleni polumesec", gde se brinuo o starima i invalidima. Kasnije je radio u poštanskoj filijali na frankfurtskom aerodromu.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2011. 21:13
Bas steta, sto mu se pistolj pokvari. Trebo je jos tri, cetiri Americke kopile "uloviti"!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online