Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 24.08.2011.
16:57
Beta A

"Merkelova dala ultimatum Srbiji"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je bez okolišenja rekla Srbiji da mora da odustane od kontrole nad severnim Kosovom ako želi da postane članica Evropske unije, ocenjuje se u komentaru internet portala EU obzerver.

Susret u Beogradu: Angela Merkel i Boris Tadić
 

Angela Merkel je taj ultimatum iznela juče na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, tokom njene prve posete Srbiji, zemlji koja teži da postane članica Unije, navodi se u članku.

"Ako Srbija želi da ostvari status kandidata EU treba da obnovi dijalog (s Kosovom), postigne rezultate u tom dijalogu, omogući rad Euleksa u svim delovima Kosova i ukine paralelne strukture", podseća se na reči Merkelove sa jučerašnje konferencije za štampu.

Srbija, dodaje se u tekstu, ima de fakto kontrolu nad severnim delom Kosova gde žive većinski Srbi i koje ima svoju mini vladu, odbija da sarađuje sa evropskom policijskom misijom Euleksom i za koji se veruje da dobija novac i oružje od srpskih nacionalističkih grupa.

U članku se podseća na događaje krajem jula kada su specijalne kosovske snage zauzele carinske prelaze na severu Kosova kao i da je pre toga Srbija napustla dijalog pod pokroviteljstvom EU.

"Tadić je upozorio Angelu Merkel da ne ide predaleko", navodi se u tekstu i citiraju reči Tadića da bi bilo pogrešno suočiti Srbiju sa izborom Kosov ili EU. Tadić je takođe rekao da je neprihvatljivo nagraditi Prištinu uspostavljanjem nove realnosti na terenu ostvarene unilateralnim akcijama, osvrućući se, kako se navodi u tekstu, na nemačko naizgled odobravanje operacije kosovskih specijalnih snaga.

Takođe se podseća da je Tadić pozvao nemačku kancelarku da ubuduće ima razumevanja za kompleksnost tog pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Zahtevi Merkelove nose rizik da učine da proevropski predsednik bude oslabljen uoči izbora iduće godine", ocenjuje se u komentaru i podseća da su srpske vlasti u junu već predale Ratka Mladića Haškom tribunalu da bi dobile poene u Briselu.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.08.2011. 17:01
Њемачка, САД - НАТО су ментори велике Албаније. Тадић може слободно да заборави ЕУ, боље бити свој на своме, Тадић несмије ни помислити да спроводи Меркелове жеље јер то траже СРПСКЕ ЖРТВЕ!!!
Sreda 24.08.2011. 17:02
Све што је урадио Тадић урадио је погрешно.Тај човек је обична наивчина и имам утисак да би га и неписмен човек превео жедна преко воде.Касно се сетио да изнесе супротан став Меркеловој.Млакоња који добија лекције од својих спонзора.
Sreda 24.08.2011. 17:35
Nije lako Šaperu, Krstiću i ostalom Tadićevom bašibozuku da ga vade iz govana. Sve što je rekla Merkelova piše u rezoluciji EU od 19 januara po kojoj je Srbija počela čapraz divan sa Kuperom i Tahiri 8 marta u Briselu. Čemu se je nadala žutocrvena ekipa štetočina kada su počeli razgovore sa secesionistima protivno Usatvu Srbije, to ne zna ni Bog. Časopis Obzerver jednostavno treba da kaže da su izdajnici doćerali cara do duvara. Evropa nije onolike bombe prosula po srpskom narodu, vojsci i policiji da bi izdajnici izigravali "visoku diplomatiju". Sada tuku stoku petokolonašku ne gledaju gde ih biju, niti ih žale. Izdajnik se gadi svima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online