Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 21.08.2011.
00:46 >> 09:14h
Vestionline, Beta A

Počela bitka za Tripoli

Libijski pobunjenici uspeli su sinoć da uđu u prestonicu Tripoli, u kojoj se čula sporadična pucnjava, javili su svetski mediji. Portparol libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da se mala grupa naoružanih pobunjenika pojavila večeras u prestonici, ali da je sa njima vlast "uspela da se izbori" i da je grad "bezbedan", preneo je Rojters. Pobunjenici tvrde da okršaji u Tripoliju označavaju početak borbi za prestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama, i da je "ustanak u glavnom gradu podignut na dve lokacije".

Musa Ibrahim je kazao da su među uhapšenim pobunjenicima Alžirci, Tunižani i Egipćani i ponovio poziv antirežimskim snagama da se predaju, rekavši da će im biti oprošteno čak "iako su ubijali naše rođake".

Libijski pobunjenici

Ibrahim je na državnoj televiziji rekao i da Gadafi ostaje "lider libijskog naroda" i da je prestonica "dobro branjena".

Agencije javljaju da su se u Tripoliju tokom noći čule eksplozija i snažna paljba iz automatskog oružja, kao i eksplozije bombi kojima su avioni NATO gađali ciljeve u libijskoj prestonici.

"Planirali smo ovu operaciju s NATO-om, našim arapskim saveznicima i pobunjeničkim borcima u Tripoliju, s komandom u Bengaziju", izjavio je čelnik pobunjeničkog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil arapskoj satelitskoj televiziji Al Džazira.

Abdel Džalil je rekao da je odlučeno da napad na Tripoli počne 20. dana svetog muslimanskog meseca ramazana, odnosno u subotu.

Na taj dan 624. godine vođena je čuvena bitka u Badru, kada su se muslimani prvi put borili za sveti grad Meku.
 

Lokalno stanovništvo tvrdi da su antigadafijeve snage primećene na ulicama u nekoliko gradskih područja.Očevici u Tripoliju naveli su da su borbe vođene u istočnim predgrađima Suk al Džoma, Arada, Tadžura i Fašlum.

Jedan žitelj Tripolija rekao je agenciji Rojters da je vlast stanovništvu poslala SMS poruke u kojima ih poziva da "izađu na trgove i ulice i eliminišu naoružane agente".

Predstavnik pobunjeničkog saveta Muhamed al-Harizi rekao je da je poginulo više od 100 pobunjenika.

Početak bitke za Tripoli?

 

Komandanti pobunjenika, čije se snage nalaze na nekoliko desetina kilometara od prestonice, tvrde da nemiri signaliziraju početak napada na Gadafijevo glavno uporište.

 

Pobunjenici su tokom večeri okružili vladine snage koje kontrolišu vojni aerodrom Mitiga u predgrađu Tripolija Tadžuri, preneo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

 

"Pobunjenici su kazali vojnicima da su došli u miru i da žele da izbegnu krvoproliće. U nekim područjima je isključena struja", kazao je neimenovani opozicioni aktivista za britansku agenciju.

 

Po njegovim rečima, u sukobima u predgrađu Kada poginuo je za sada nepoznat broj pobunjenika.

 

Vojni komandant pobunjenika u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun, rekao je da okršaji u prestonici označavaju početak borbi za prestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama.

 

Harun je agenciji AP kazao da je oružje prikupljeno i poslato sinoć tegljačima u Tripoli.

"Borci u Tripoliju su podigli ustanak na dva različita mesta u ovom trenutku - neki su u predgrađu Tadžura, a drugi su blizu aerodroma Matiga", rekao je Harun za arapsku televiziju Al Džazira.

 

On je kazao da je 20. avgust odabran za početak ustanka, jer koincidira sa antičkom bitkom muslimana na Bedru, 624. godine.

 

Gadafi: Bravo! Eliminisali ste pacove!

 

Moamer el Gadafi

Gadafi je u audio poruci, emitovanoj na državnoj televiziji u noći sukoba sa pobunjenicima u Tripoliju, poručio da su "pobunjenici rešeni da unište libijski narod".

 

On je čestitao stanovnicima Tripolija na tome što su "eliminisali pacove" i pozvao pobunjenike da okončaju "maskaradu".

 

"Moramo staviti tačku na ovu maskaradu. Milioni moraju marširati da oslobode uništene gradove", rekao je on.

 

Gadafi je kazao i da francuski predsednik Nikola Sarkozi želi libijsku naftu, preneo je Rojters.

 

Sin libijskog lidera, Seif al Islam, rekao je rano jutros u govoru emitovanom na libijskoj državnoj televiziji da režim neće odustati od borbe.

 

"Mi smo na svome, u svojoj zemlji. Pružaćemo otpor šest meseci, godinu dana, dve godine... i pobedićemo", kazao je Al Islam.

 

"Nećemo se predati, nećemo odustati od borbe", upozorio je on. "To nije odluka Seifa al Islama niti Gadafija, već odluka libijskog naroda."

Pobunjenici: Ušli smo u Zaviju, napustili Bregu

Libijski pobunjenici saopštili su ranije da su uspeli da preuzmu potpunu kontrolu nad strateški važnom Zavijom, na zapadu zemlje, dok su istovremeno bili prinuđeni da povuku trupe iz Brege na istoku, zbog žestokog bombardovanja, prenose agencije.

Pobunjenici tvrde da su njihove oružane snage izvojevale, nakon tronedeljne ofanzive, odlučujuću pobedu osvojivši Zaviju, vrlo važnan grad na obali udaljen 30-ak kilometara od Tripolija prema zapadu. Posmatrači ocenjuju da je zauzimanje Zavije ključno u daljem napredovanju snaga pobunjenika ka dvomilionskom Tripoliju.

Istovremeno, vojni portparol opozicije, pukovnik Ahmed Omar Bani, izjavio je da su pobunjenici bili primorani da napuste Bregu jer su bili pod intenzivnim bombardovanjem snaga lojalnih libijskom lideru Moameru el Gadafiju.

Ahmed Omar Bani

Pobunjenici su tvrdili da su noćas zauzeli tu industrijsku zonu kao i da su preuzeli kontrolu nad čitavim sistemom naftnih postrojenja u Bregi. Osim toga, libijska opozicija je juče dobila dodatno ohrabrenje na političkom planu, nakon što je nekada drugi čovek libijskog režima Abdel-Salem Džalud napustio Tripoli i prešao na stranu pobunjenika.

Istorijska ličnost i jedan od najbližih Gadafijevih saradnika, Džalud je 1969. učestvovao u državnom udaru koji je doveo libijskog vođu na vlast.

Gadafi ide u Venecuelu?

 

Britanski list "Dejli telegraf" preneo je noćas, pozivajući se na "pouzdane obaveštajne izvore", da je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli.

 

"Nemam informacija o tome da je pukovnik Gadafi u Venecueli, mada neke informacije ukazuju na to da je na putu ka toj zemlji", navodno je rekao Hejg.

 

Libijski pobunjenici su, međutim, rekli da nema nikakve potvrde da je Gadafi napustio zemlju.

Libijske vlasti pokušale su danas da umanje značaj Džaludovog odlaska tvrdeći da se on ionako već neko vreme ne bavi politikom. "Abdel-Salem Džalud je već duže vreme i svojom voljom napustio politiku. On često boravi u inostranstvu iz zdravstvenih razloga jer ima srčanih problema", navodi se u izveštaju agencije Džana.

Prema poslednjim informacijama iz Tunisa, Džalud je sa ostrva Đerbe otputovao sa porodicom u Italiju. Predsednik Prelaznog nacionalnog saveta, glavnog političkog tela libijske opozicije, Mustafa Abdel Džalil ocenio je da je "Gadafijev kraj vrlo blizu" i da će bez sumnje biti "katastrofalan".

"U kontaktu smo sa najbližim saradnicima pukovnika Gadafija... sve pokazuje da je uz pomoć Boga, njegov kraj blizu", rekao je on novinarima u Bengaziju.

"Očekujem da će njegov kraj za njega i njegovu porodicu biti katastrofalan. Očekujem da će on takođe, pre toga izazvati anarhiju u Tripoliju. Nadam se da se varam", dodao je prvi čovek Prelaznog nacionalnog saveta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.08.2011. 03:10
GADAFI CE PASTI KAD I AJFELOVA KULA,AAAAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAAAA....
Nedelja 21.08.2011. 04:54
Ako pobede pobunjenici libijski narod ce postati Irak br2
Nedelja 21.08.2011. 11:43
Iz provjerenih izvora vam mogu reći da taj ''upad'' pobunjenika u Tripoli je bio ništa drugo nego laž zapadne propagande. Zadnja dva tjedna zapad stvar strašnu konfuziju, blokirajući istinite vijesti, pokušavajući izazvati paniku i kaos među stanovnicima Libije i onemogućiti ih da racionalno rasuđivaju. To naravno nije ništa neobično jer se takva taktika koristi godinama i stoljećima. Daleko je Libija od ''bitke za Tripoli''. Pobunjenici su bili i ostali hrpa naoružanih bandita koja bez neprekidne NATO podrške ne bi mogla apsolutno NIŠTA učini. Tako da, ništa ne brinite, Libija je još jaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online