Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.08.2011.
15:58
Beta A

Libija: Pregovori skriveni od očiju javnosti

Libijski pobunjenici pregovaraju s režimom Moamera Gadafija, a prvi sastanak je bio održani u nedelju kasno uveče u jednom hotelu na jugu Tunisa, javljaju mediji pozivajući se na neimenovani izvor agencije Rojters.

Libijski pobunjenici "na oku" Gadafijevih aviona
 

Taj izvor koji je direktno upućen u razgovore, rekao je agenciji Rojters da su razgovori pobunjenika i predstavnika Gadafijevog režima održani iza zatvorenih vrata u hotelu na ostrvu Đerba u blizini granice sa Libijom. Ni vlasti u Tripoliju niti pobunjenici za sada nisu potvrdili te informacije.

Gadafi je danas upozorio pobunjenike i NATO da im se "bliži kraj".

"Bliži se kraj kolonizatoru ... Oni (pobunjenici) beže pred masom koja ih progoni", rekao je Gadafi u poruci koju je emitovala libijska televizija.

On je rekao da je "kolonizatorima i njihovim agentima preostalo samo da se koriste lažima i psihološkim ratom".

Libijski lider pozvao je pristalice da održe moral na visokom nivou, da pružaju otpor i da se "pripreme za bitku za oslobađanje" gradova koje su zauzeli pobunjenici, dok pobunjenici, kako dodaje Frans pres, tvrde da napreduju u gradovima na zapadu zemlje poput Zavije.

Agencija Frans pres piše da je Gadafijeva poruka emitovana u trenutku kada se šire glasine o njegovom skorom odlasku iz zemlje.

Pobunjenici odsecaju Tripoli

Libijski pobunjenici su potvrdili da su zaposlei gradove Garian i Sorman, oko 50 kilometara južno i zapadno od glavnog grada i uporišta vladinih snaga, Tripolija kojem se približavaju.

Pobunjenici kažu i da imaju "potpunu kontrolu" nad 15 kilometara puta između primorskih gradova Zavija i Sorman, čime su Tripoli odsekli od snabdevanja Tunisa, rekao je za AFP predstavnik pobunjenika.

Zavija je četrdeset kilometara od glavnog grada. Pobunjenici kažu da su naišli na jak otpor u Zaviji i da su zaustavljeni na ulazu u taj grad.

Predstavnik Vojnog saveta pobunjenika za region zapada, Abdesalam Otman je ipak priznao "prisustvo neodređenog broja" snajperista vladinih snaga u nekim stambenim četvrtima.

Predstavnik Vlade Libije, Ibrahim Musa, priznao je u nedelju 14. avgusta da su pobunjenici ušli u Garian i da ima "sukoba" u Sormanu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.08.2011. 19:22
Znam da sada svima ova situacija izgleda kao da Libijska armija gubi iz minute u minutu grad za gradom, ali to nije tako. Ne može se samo tako nakon 6 mjeseci intezivne i hrabre borbe predati i dignuti ruke i noge u zrak. Stvar je u tome što sve vijesti dolaze od Zapada koji sve informacije od pobunjenika izmiksa i napravi slavodobitne pjesme i pjesmice. U stvarnosti je sve to drugačije. I da je sve to istina (da su zauzeli sve te gradove, premda znamo da su Bregu npr. 'zauzimali' već 6-7 puta), Tripoli je milonski grad i on ne može pasti za par tjedana. Osim toga, Libijska armija ima još na tone municije, zrakoplovstvo je neoštećeno, a ispod pijeska zasigurno ima još lijepih 'stvarčica'...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online