Ponedeljak 15.08.2011.
15:58
Beta

Libija: Pregovori skriveni od očiju javnosti

Libijski pobunjenici "na oku" Gadafijevih aviona
 

Taj izvor koji je direktno upućen u razgovore, rekao je agenciji Rojters da su razgovori pobunjenika i predstavnika Gadafijevog režima održani iza zatvorenih vrata u hotelu na ostrvu Đerba u blizini granice sa Libijom. Ni vlasti u Tripoliju niti pobunjenici za sada nisu potvrdili te informacije.

Gadafi je danas upozorio pobunjenike i NATO da im se "bliži kraj".

"Bliži se kraj kolonizatoru ... Oni (pobunjenici) beže pred masom koja ih progoni", rekao je Gadafi u poruci koju je emitovala libijska televizija.

On je rekao da je "kolonizatorima i njihovim agentima preostalo samo da se koriste lažima i psihološkim ratom".

Libijski lider pozvao je pristalice da održe moral na visokom nivou, da pružaju otpor i da se "pripreme za bitku za oslobađanje" gradova koje su zauzeli pobunjenici, dok pobunjenici, kako dodaje Frans pres, tvrde da napreduju u gradovima na zapadu zemlje poput Zavije.

Agencija Frans pres piše da je Gadafijeva poruka emitovana u trenutku kada se šire glasine o njegovom skorom odlasku iz zemlje.

Pobunjenici odsecaju Tripoli

Libijski pobunjenici su potvrdili da su zaposlei gradove Garian i Sorman, oko 50 kilometara južno i zapadno od glavnog grada i uporišta vladinih snaga, Tripolija kojem se približavaju.

Pobunjenici kažu i da imaju "potpunu kontrolu" nad 15 kilometara puta između primorskih gradova Zavija i Sorman, čime su Tripoli odsekli od snabdevanja Tunisa, rekao je za AFP predstavnik pobunjenika.

Zavija je četrdeset kilometara od glavnog grada. Pobunjenici kažu da su naišli na jak otpor u Zaviji i da su zaustavljeni na ulazu u taj grad.

Predstavnik Vojnog saveta pobunjenika za region zapada, Abdesalam Otman je ipak priznao "prisustvo neodređenog broja" snajperista vladinih snaga u nekim stambenim četvrtima.

Predstavnik Vlade Libije, Ibrahim Musa, priznao je u nedelju 14. avgusta da su pobunjenici ušli u Garian i da ima "sukoba" u Sormanu.

2024 © - Vesti online