Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 05.08.2011.
02:51
Vestionline A

Obama ima plan za sprečavanje genocida

Američki predsednik Barak Obama najavio je novi plan za sprečavanje genocida i naredio da se izvrši revizija dosadašnjeg pristupa, u cilju otklanjanja složenih birokratskih procedura koje koče brzo delovanje, kao što je bio slučaj u Ruandi 1994. godine.

Stop za genocid: Barak Obama
 

Obama je, pored toga, formirao Odbor za sprečavanje zločina, koji će obaveštavati vodeće zvaničnike o nastalim krizama i uveo je zabranu izdavanja viza za počinioce ratnih zločina.

"Sprečavanje masovnih zločina i genocida jedan je od glavnih nacionalnih interesa i suštinskih moralnih dužnosti SAD", naveo je Obama u predsedničkoj direktivi.

Američki predsednik je, takođe, istakao da "američki ugled trpi, a naša sposobnost da podstaknemo promene je ograničena kada ne delujemo suoceni sa masivnom zločinima".

U narednih 100 dana preispitaće se sva ekonomska, diplomatska i druga sredstva koja bi mogla da se upotrebe da se preduprede masovni zločini i preventivno deluje bez slanja vojnih trupa, javio je AP.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da je novi plan za sprečavanje genocida podstaklo priznanje da vlada SAD u prošlosti, kao što je bio slučaj u Ruandi pre 17 godina, gde je ubijeno preko 800.000 ljudi, nije iskoristila priliku da deluje na vreme kako bi sprečila genocid.

Inicijativu američke administracije pozdravile su grupe za zaštitu ljudskih prava, aktivisti i bivši zvaničnici vlade, među kojima je i nekadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je istakla da će ovo "zalaganje bez presedana", ukoliko se sprovede u potpunosti, "spasiti brojne živote".

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2011. 05:39
Teroristicka Amerika koja opstaje izazivajuci ratove na tudjim teritorijama,koja je pobila milione neduznog naroda ima resenje za sprecavanje genocida. Sada vise nece slati trupe,nego bolestine da ubijaju narod,i tako sprece genocid,a i jevtinije im je jer su u bankrotu.Amerika je glavni krivac za genocide,i one izmisljene takodje,kao Srebrenica,jer svugde je umesala svoje prste i pravi haos,kao sada u Libiji u kojoj svojim bombama vrse genocid nad narodom koji brani svoju zemlju.
Petak 05.08.2011. 06:49
Е нашао се ко ће да спрећи геноцид,ха,ха,ха!?А шта тек речи на "нарушени углед Америке"!!! Они или су необавештени или су толико кварни па не знају шта нормалан свет мисли о њима!? Где су год били,иза себе су оставили гробља,глад,пустош...Давно је речено да не знаш шта је горе,бити пријатељ или непријатељ са Америком! Још ако ову иницијативу подржава М.Олбрајт,црно се пише земаљској кугли!!!
Petak 05.08.2011. 08:52
Там-та-ра-рам! Свет је спашен!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online