Petak 05.08.2011.
02:51
Vestionline

Obama ima plan za sprečavanje genocida

Stop za genocid: Barak Obama
 

Obama je, pored toga, formirao Odbor za sprečavanje zločina, koji će obaveštavati vodeće zvaničnike o nastalim krizama i uveo je zabranu izdavanja viza za počinioce ratnih zločina.

"Sprečavanje masovnih zločina i genocida jedan je od glavnih nacionalnih interesa i suštinskih moralnih dužnosti SAD", naveo je Obama u predsedničkoj direktivi.

Američki predsednik je, takođe, istakao da "američki ugled trpi, a naša sposobnost da podstaknemo promene je ograničena kada ne delujemo suoceni sa masivnom zločinima".

U narednih 100 dana preispitaće se sva ekonomska, diplomatska i druga sredstva koja bi mogla da se upotrebe da se preduprede masovni zločini i preventivno deluje bez slanja vojnih trupa, javio je AP.

Jedan neimenovani američki zvaničnik rekao je da je novi plan za sprečavanje genocida podstaklo priznanje da vlada SAD u prošlosti, kao što je bio slučaj u Ruandi pre 17 godina, gde je ubijeno preko 800.000 ljudi, nije iskoristila priliku da deluje na vreme kako bi sprečila genocid.

Inicijativu američke administracije pozdravile su grupe za zaštitu ljudskih prava, aktivisti i bivši zvaničnici vlade, među kojima je i nekadašnja državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je istakla da će ovo "zalaganje bez presedana", ukoliko se sprovede u potpunosti, "spasiti brojne živote".

2024 © - Vesti online