Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.07.2011.
05:15
Beta A

Spas za Grčku - 146 milijardi evra

Vodeće zemlje evrozone dogovorile su se o davanju nove podrške od ukupno 146 milijardi evra Grčkoj iz fondova EU i dobrovoljne potpore privatnog finansijskog sektora da bi se postepeno rešio problem prezaduženosti Grčke i sprečilo širenje finansijske krize na sve zemlje EU čija je zajednička valuta evro.

Milijarde evra kao spas za Grčku
 

U saopštenju lidera 17 zemalja EU, namenjenom pre svega svetskom finansijskom tržištu, naglašeno je da će "biti učinjeno sve što bude potrebno da se obezbedi finansijska stabilnost zone evra i njenih zemalja članica", uz opasku da je "oporavak zone evra dobro uhodan i evro utemeljen na zdravim ekonomskim osnovama".

Papandreu: Mi smo ponosan narod

 

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je  da Grčka "konačno ima program da reši, na duže staze, problem svog duga". On je zahvalio evropskim liderima za "paket" pomoći Grčkoj.

 

"Mi smo ponosan narod, narod koji naporno radi i jedina stvar koju tražimo je pravo da napravimo promene", kazao je Papandreu, a prenela ANA.

U tom cilju je dogovoreno i da se "brzo okonča usvajanje zakonskog paketa o jačanju Pakta stabilnosti i rasta (evrozone) i novog makroekonomskog nadzora", čime je stavljena do znanja rešenost da se uspostavi "ekonomska vlada" za sve zemlje koje imaju evro kao valutu.

Šefovi država ili vlada evrozone su se dogovorili da kamate na pozajmice iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) Atini smanje s 4,5 odsto na 3,5 odsto, dok će rokovi za vraćanje pozajmica biti produženi sa sedam i po godina na najmanje 15, a moguće i do 30 godina, uz poček od deset godina.

Iz fondova za stabilizaciju evra je Grčkoj namenjeno 109 milijardi evra, a naglašeno je da je "finansijski sektor stavio do znanja spremnost da Grčku dobrovoljno podrži" svotom od 37 milijardi evra.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 06:43
Ovo mozemo slobodno da kazemo da je katastrofa , Papandreu je poludio , Grcku ne moze vise ziv bog spasit , zavrsili su oni sa zivotom kakvog su dosad znali a zbog Grcke ce bankrotirat i jos koja druga Eu drzava kao Slovenija recimo , jer slepo slijede direktivama iz Brisela , koja vodu u proppast .
Petak 22.07.2011. 16:52
spasavam im ekonomiju,letovala sam u Grckoj.
Petak 22.07.2011. 09:52
Suština odluke je da komercijalne banke koje su dale kredite traže kredite natrag. Sada će evropski fond ( EFSF) dati "pomoć" Grčkoj da servisira dugove prema komercijalnim bankama. Uslovi su povoljni sa kamatom od 3,5%. U stvari dolazi ona situacija kao kod Srba koji dignu kredit kod jedne banke da iskvitaju dugove u više banaka pa su dužni samo jednoj banci. Tako su Grci na papiru rešili problem duga na jedan rok. Sada se samo postavlja pitanje kako će da servisiraju dosadašnji način života jer troše više nego što zarađuju sa stravičnim budžetskim deficitom, a niko više pare ne daje u zajam. Drama tek počinje, jer evro su spasili ali Grčku ekonomiju ne mogu bez stezanja kaiša i rasprodaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online