Petak 22.07.2011.
05:15
Beta

Spas za Grčku - 146 milijardi evra

Milijarde evra kao spas za Grčku
 

U saopštenju lidera 17 zemalja EU, namenjenom pre svega svetskom finansijskom tržištu, naglašeno je da će "biti učinjeno sve što bude potrebno da se obezbedi finansijska stabilnost zone evra i njenih zemalja članica", uz opasku da je "oporavak zone evra dobro uhodan i evro utemeljen na zdravim ekonomskim osnovama".

Papandreu: Mi smo ponosan narod

 

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je  da Grčka "konačno ima program da reši, na duže staze, problem svog duga". On je zahvalio evropskim liderima za "paket" pomoći Grčkoj.

 

"Mi smo ponosan narod, narod koji naporno radi i jedina stvar koju tražimo je pravo da napravimo promene", kazao je Papandreu, a prenela ANA.

U tom cilju je dogovoreno i da se "brzo okonča usvajanje zakonskog paketa o jačanju Pakta stabilnosti i rasta (evrozone) i novog makroekonomskog nadzora", čime je stavljena do znanja rešenost da se uspostavi "ekonomska vlada" za sve zemlje koje imaju evro kao valutu.

Šefovi država ili vlada evrozone su se dogovorili da kamate na pozajmice iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) Atini smanje s 4,5 odsto na 3,5 odsto, dok će rokovi za vraćanje pozajmica biti produženi sa sedam i po godina na najmanje 15, a moguće i do 30 godina, uz poček od deset godina.

Iz fondova za stabilizaciju evra je Grčkoj namenjeno 109 milijardi evra, a naglašeno je da je "finansijski sektor stavio do znanja spremnost da Grčku dobrovoljno podrži" svotom od 37 milijardi evra.

2024 © - Vesti online