Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 30.06.2011.
20:15
Beta A

Brisel dreši kesu za Balkan

Evropska komisija je u predlogu budžeta Evropske unije za razdoblje 2014-2020. godina predvidela podršku zemljama na putu ka prijemu u EU od 12,5 milijardi evra, milijardu evra više nego u tekućem budžetu (2007-2013).

Predlog novog sedmogodišnjeg budžeta EU od ukupno hiljadu i 25 milijardi evra, u Evropskom parlamentu je obrazložio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakavši da je novac poglavito namenjen "ljudima koji rade" s ciljem da se ostvari strategija razvoja EU za nova ulaganja i "mudar, održiv i sveobuhvatan rast" evropske privrede i društva.

Evropska unija će odrešiti kesu za Balkan

Kako su agenciji Beta objasnili izvori Evropske komisije, predviđena sredstva za fond IPA za balkanske zemlje na putu ka EU, više ne obuhvataju Hrvatsku jer se smatra izvesnim da će ona do 2014. postati članica, te će podršku za reforme i razvoj dobijati iz fondova za članice EU.

Srazmeno veći deo sredstava iz fonda IPA bi i dalje dobijala Turska, koja je decenijama kandidat za prijem u EU.

Zvaničnici u Briselu nisu mogli da kažu da li bi priliv sredstava iz fonda IPA mogao biti ubrzan da bi se zemlje brže i temeljitije pripremile za prijem što predlažu Srbija i druge zemlje regiona.

Za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku je predviđeno da 2014. dobiju podršku od milijardu i 888 miliona evra, a potom svake godine milijardu i 789 miliona evra.

Prema predlogu EU budžeta, više od 16 milijardi evra će biti dato za podršku ekonomskom razvoju i jačanju demokratije i u susednim zemljama Istočne Evrope, koje nemaju izgleda da postanu članice EU, kao i arapskim državama južnog Sredozemlja.

Novčanom podrškom ostvaruju se ciljevi EU

Evropska komisija je u predlogu budžeta koji će razmotriti i Savet ministara i druga tela EU, istakla da "finansijska podrška tešnjoj integraciji pomaže Evropskoj uniji da ostvari mnoge svoje ciljeve, kao što su ekonomski oporavak, održivi rast, uključujući energiju, infrastrukturnu mrežu, zaštitu prirodne sredine i hvatanje u koštac s promenom klime".

"To pomaže i da se obezbedi da zemlje-kandidati i potencijalni kandidati budu u punoj meri pripremljene za moguće članstvo, što obuhvata i podstrek tim zemljama da, kao prednost, u svoje nacionalne razvojne planove ugrade prioritete EU za ostvarivanje ciljeva Strategije Evropa 2020, stoji u dokumentu EK.

Fond IPA, kako je naglašeno, "otud mora i dalje biti jedno od oruđa za podsticanje daljeg ulaska zemalja u članstvo (EU)".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 20:31
...ovo je "vijest" namijenjena samo za Tadica, Kondicku, Vuka Draskovica, Cedu Praska, Biserko, Zene u Crnom, Zukorlica, Sutanovca...da mogu i oni poceti da prave licne budzete za sledeci srednjorocni period...
Četvrtak 30.06.2011. 20:43
sada se zuti prebiraju koliko kome po glavi pripada.Problem se javlja kada oni ne budu vise vladali ko ce te silne kredite da vraca.Odakle i od cega?Uzas
Četvrtak 30.06.2011. 20:58
Немојте нас"помагати"ко бога вас молимо. Мађарска је хтела да изађе из ЕУ.Одговор је био: "може када вратите оно што смо уложили у вашој држави".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online