Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2009.
22:27
Vestionline A

Muslmanima brane nošenje verskih simbola

Član upravnog odbora Bundesbanke Tilo Saracin, poznat po svojim nacionalističkim izjavama, pokrenuo je nedavno u Nemačkoj temu uvođenja zabrane nošenja muslimanskih marama u školama. Tu zabranu već je u delo sprovelo nekoliko zemalja, dok neke zemlje najavljuju takvu zabranu.

U intervjuu nemačkom listu „Bild“ Tilo Saracin je izjavio:“Ja sam protivnik nošenja marama u školama. One nisu religijski simboli nego politički“.

Pre Nemačke, druge zemlje su već imale ovakve rasprave. Državne škole u flamanskom delu Belgije, ove godine su zabranile nošenje muslimanskih marama i drugih verskih simbola. Uprkos protestima muslimanske zajednice, odluka Saveta za obrazovanje Flandrije je: od 1. septembra iduće godine, u 700 državnih škola flamanske zajednice u Belgiji, u kojima se predavanja održavaju na holandskom jeziku, biće zabranjeno nošenje muslimanskih marama.


Dve Škole u Antverpenu od 1. septembra već primenjuju nove propise o zabrani nošenja marama.


"Važno je da sve škole primenjuju nove propise i da svi učenici imaju jednake šanse, ali izbor škole ne treba da zavisi od toga da li je u njoj dozvoljeno nošenje marame ili nije" istakao je sekretar obrazovanja u Antverpenu Robert Vorhame.


Osim u Flandriji, o zabrani nošenja muslimanskih marama debatuje se i u frankofonskom delu Belgije, Valoniji i u dvojezičnom Briselu.


Francuska je do sada bila jedina evropska zemlja u kojoj je 2004. godine zabranjeno nošenje marame u javnim školama.


Zakon zabranjuje i nošenje jeverejske kapice i velikog hrišćanskog krsta, ali je prvenstveno zamišljen radi uklanjanja muslimanskih marama iz školskih klupa.

Debata o pravima muslimanskih žena da nose tradicionalnu odeću proširila se na celu Evropu. Nakon što je jedna profesorka suspendovana zbog nošenja hidžaba, vlasti u Velikoj Britaniji planiraju da, po ugledu na Francusku, zabrane nošenje odeće koja ukazuje na religijsku pripadnost.

Debatu je pokrenula izjava bivšeg šefa diplomatije Džeka Stoua da muslimanke koje nose marame otežavaju komunikaciju u društvu. Usledio je komentar premijera Tonija Blera, koji je marame nazvao "obeležjem separatizma“.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da marame i feredže predstavljaju smetnju u komunikaciji.

"Protivim se zakonima koji propisuju način odevanja, ali postoje pitanja zdravog razuma. Profesorka koja izađe pred studente potpuno prekrivenog lica ne čini razumnu stvar za naše društvo“, rekao je Barozo.

Posle zabrane gradnje minareta u Švjacarskoj, pitanje odevanja muslimanki je poslednje u nizu koje je zabrinulo Evropu, a vezano je za muslimanski populaciju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online