Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.06.2011.
13:18
Lj. Jakšić - Vesti A

Dik Marti je bio u pravu

Poljsko državno tužilaštvo sakupilo je dokaze da su zatvorenici iz američkog logora Gvantanamo na Kubi dovoženi u Poljsku radi mučenja koje je u SAD zabranjeno. Ovim su zvanično potvrđena već poznata saznanja istražitelja Saveta Evrope, švajcarskog poslanika Dika Martija.


To više nisu samo navodi poljske štampa koja je godinama optuživala vladu Lešeka Milera da je dozvolila američkoj obaveštajnoj službi CIA da na teritoriju ove zemlje avionima dovozi osumnjičene teroriste iz zatvora Gvantanamo na mučenje radi prikupljanja informacija o teroristima, s obzirom na to da Ustav SAD zabranjuje islednicima da muče zatvorenike.

Mučenja su bila tajna i za domaćine


Novinar Josef Čuhovski koji od početka izbijanja afere prati ovaj slučaj, sada ističe da poljski zvaničnici zaista nisu znali da na prostorima koje su "stavili na raspolaganje" američkim islednicima dolazi do mučenja zatvorenika, što će, ako do suđenja uopšte dođe, morati da dokažu pred sudskim većem.

Poljski dnevnik "Gazeta Viborča" obelodanio je dokument koji potvrđuje da je državno tužilaštvo ove zemlje vodilo višegodišnju istragu o ovim, tada još nezvaničnim optužbama i došlo do dokaza zbog kojih će, po svemu sudeći, izvesti pred sud bivšeg poljskog premijera Lešeka Milera.

On je bio na čelu vlade u Varšavi od 2002. do 2005. godine, kada su primećena tajna sletanja aviona na aerodrom Šimani, na severoistoku zemlje.


Iz do sada tajnog dokumenta o rezultatima istrage, do kojih je došao varšavski dnevnik proizilazi da bi Miler i nadležni ministri njegove vlade mogli da odgovaraju za krivična dela povrede poljskog ustava, nezakonitog zatvaranje ljudi i zločina protiv ljudskosti.
 

Prema ranijim informacijama u zatvoru u Poljskoj bio je "obrađivan" i navodni vođa terorističkog napada na SAD 2001. godine, Halid Šeik Muhamed.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.06.2011. 14:39
Cime se sve nece posluziti ti americki zlotvori ! Fuj...Dik Marti je za mnoge stvari u pravu, samo sto mu ne daju da dokaze. Munjevitom brzinom su zataskali pricu oko trgovine organa a naravno u Srbiji to pitanje nema ko da pokrene. O onim kosovskim Srbima koji sede u vladi Kosova da ne pricam ! Jedino ovaj Vuk Jeremic se jos nekako bori ali ne moze sam, mnogo je ala oko njega !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online