Nedelja 05.06.2011.
13:18
Lj. Jakšić - Vesti

Dik Marti je bio u pravu


To više nisu samo navodi poljske štampa koja je godinama optuživala vladu Lešeka Milera da je dozvolila američkoj obaveštajnoj službi CIA da na teritoriju ove zemlje avionima dovozi osumnjičene teroriste iz zatvora Gvantanamo na mučenje radi prikupljanja informacija o teroristima, s obzirom na to da Ustav SAD zabranjuje islednicima da muče zatvorenike.

Mučenja su bila tajna i za domaćine


Novinar Josef Čuhovski koji od početka izbijanja afere prati ovaj slučaj, sada ističe da poljski zvaničnici zaista nisu znali da na prostorima koje su "stavili na raspolaganje" američkim islednicima dolazi do mučenja zatvorenika, što će, ako do suđenja uopšte dođe, morati da dokažu pred sudskim većem.

Poljski dnevnik "Gazeta Viborča" obelodanio je dokument koji potvrđuje da je državno tužilaštvo ove zemlje vodilo višegodišnju istragu o ovim, tada još nezvaničnim optužbama i došlo do dokaza zbog kojih će, po svemu sudeći, izvesti pred sud bivšeg poljskog premijera Lešeka Milera.

On je bio na čelu vlade u Varšavi od 2002. do 2005. godine, kada su primećena tajna sletanja aviona na aerodrom Šimani, na severoistoku zemlje.


Iz do sada tajnog dokumenta o rezultatima istrage, do kojih je došao varšavski dnevnik proizilazi da bi Miler i nadležni ministri njegove vlade mogli da odgovaraju za krivična dela povrede poljskog ustava, nezakonitog zatvaranje ljudi i zločina protiv ljudskosti.
 

Prema ranijim informacijama u zatvoru u Poljskoj bio je "obrađivan" i navodni vođa terorističkog napada na SAD 2001. godine, Halid Šeik Muhamed.

2024 © - Vesti online