Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2011.
21:54
Vestionline A

NATO hoće da bude prijatelj sa Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen založio se za "pravo, strateško partnerstvo“ između NATO-a i Rusije, dan nakon što je u Moskvi izrečeno upozorenje o mogućem novom "hladnom ratu“ u slučaju izostanka dogovora o sistemu protivraketne odbrane u Evropi.

NATO tvrdi da protivraketni sistem nije usmeren protiv Rusije
 

"Moj cilj je da razvijam pravo strateško partnerstvo između NATO-a i Rusije“, rekao je Rasmusen posle razgovora sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Mikulašom Dzurindom u Bratislavi.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da protivraketni sistem zemalja Zapada "nije usmeren protiv Rusije“.

"Ne smatramo Rusiju pretnjom NATO-u i Rusija ne treba da smatra NATO pretnjom“, rekao je Rasmusen, dodajući da "više od 30 zemalja u svetu ima raketnu tehnologiju a da neke od njih imaju domet koji može da dostigne do NATO-teritorije“.

"Odlučili smo da razvijamo NATO protivraketnu odbranu, pozvali smo Rusiju da sarađuje u protivraketnoj tehnologiji. Naša ideja je da imamo dva nezavisna sistema koji sarađuju - jedan NATO sistem i jedan ruski sistem - od kojih je svaki odgovoran za zaštitu svoje teritorije ali u stanju da sarađuje i razmenjuje podatke“, rekao je Rasmusen.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je protivraketna odbrana način za blokiranje i lokalizovanje strateških mogućnosti čitavog niza zemalja i dodao da osim Rusije druge zemlje nemaju takve mogućnosti na planu naoružanja.

"Znači, to je protiv nas“, rekao je predsednik Rusije. "Ako je to protiv nas, pozovite nas na saradnju ili recite otvoreno o tome. Ako ne izradimo kompromis, moraćemo da donosimo uzvratne mere, što uopšte ne želimo,a tada će se readiti o forsiranju ofanzivnog potencijala“, rekao je Medvedev i dodao da je "to veoma loš scenario koji nas vraća u period 'hladnog rata'“.

"Spremni smo za saradnju i nadamo se da ćemo dobiti garancije da ti potencijali nisu usmereni na nas“, rekao je ruski predsednik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 23:46
Латини су старе варалице , јер на трону ( у Ватикану ) седи онај што се клања рогоњи , не каже се џаба "ко са NATO-m тикве сади у двориште му бомбе падају" , нама је веома добро позната демократија коју заступа NATO !
Petak 20.05.2011. 12:31
Srce mi zatreperi od naslova
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online