Četvrtak 19.05.2011.
21:54
Vestionline

NATO hoće da bude prijatelj sa Rusijom

NATO tvrdi da protivraketni sistem nije usmeren protiv Rusije
 

"Moj cilj je da razvijam pravo strateško partnerstvo između NATO-a i Rusije“, rekao je Rasmusen posle razgovora sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Mikulašom Dzurindom u Bratislavi.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da protivraketni sistem zemalja Zapada "nije usmeren protiv Rusije“.

"Ne smatramo Rusiju pretnjom NATO-u i Rusija ne treba da smatra NATO pretnjom“, rekao je Rasmusen, dodajući da "više od 30 zemalja u svetu ima raketnu tehnologiju a da neke od njih imaju domet koji može da dostigne do NATO-teritorije“.

"Odlučili smo da razvijamo NATO protivraketnu odbranu, pozvali smo Rusiju da sarađuje u protivraketnoj tehnologiji. Naša ideja je da imamo dva nezavisna sistema koji sarađuju - jedan NATO sistem i jedan ruski sistem - od kojih je svaki odgovoran za zaštitu svoje teritorije ali u stanju da sarađuje i razmenjuje podatke“, rekao je Rasmusen.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je protivraketna odbrana način za blokiranje i lokalizovanje strateških mogućnosti čitavog niza zemalja i dodao da osim Rusije druge zemlje nemaju takve mogućnosti na planu naoružanja.

"Znači, to je protiv nas“, rekao je predsednik Rusije. "Ako je to protiv nas, pozovite nas na saradnju ili recite otvoreno o tome. Ako ne izradimo kompromis, moraćemo da donosimo uzvratne mere, što uopšte ne želimo,a tada će se readiti o forsiranju ofanzivnog potencijala“, rekao je Medvedev i dodao da je "to veoma loš scenario koji nas vraća u period 'hladnog rata'“.

"Spremni smo za saradnju i nadamo se da ćemo dobiti garancije da ti potencijali nisu usmereni na nas“, rekao je ruski predsednik.

2024 © - Vesti online