Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 11.05.2011.
23:12
Vestionline A

Lavrov: Amerikanci su s pravom ubili Bin Ladena

Sa tačke gledišta međunarodnog prava Rusija smatra opravdanom operaciju za uništenje “teroriste broj jedan“ Osame Bin Ladena koju su u Pakistanu sprovele SAD, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a prenose beogradski mediji.

Sergej Lavrov
 

- Posle 11. septembra 2001. godine Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju u kojoj je jasno priznao pravo SAD na samoodbranu, u skladu sa članom 51 Povelje UN, jer je to bio napad na zemlju-članicu UN. Nikakva ograničenja pravo na samoodbranu ne predviđa - rekao je Lavrov u intervjuu za “Moskovske novosti“.


Kako je prenela agencija RIA Novosti, ruski ministar inostranih poslova je rekao da su “oni koji su operaciju sprovodili imali čvrstu pravnu bazu u vidu prava na samoodbranu po Povelji UN, potvrđenu dodatno u rezoluciji SB UN“.


- Niko u svetu ne sumnja da je Bin Lade čovek koji stoji iza strašnog terorističkog akta 11. septembra, čitavog niza drugih terorističkih akata. Al Kaida koju je on stvorio i odnegovao, umešana je u mnogobrojne terorističke akte u drugim zemljama, uključujući Rusiju - istakao je Lavrov.


Libija je druga priča...

Govoreći, istovremeno, o Libiji, šef ruske diplomatije je rekao da ono što se dešava u toj zemlji daleko prevazilaze okvire zadatka odobrenog u SB UN, a to što se libijski lider Moamer Gadafi i njegova rodbina proglašavaju legitimnim ciljem koalicije je “malo previše“.


- Koalicija klizi - ukoliko već nije skliznula, ka podršci jednoj strani u tom konfliktu. Izlaz je jedan. Hitan prekid vatre, što je Rusija već predlagala u SB UN. Zatim traženje izlaza na osnovu posredničkih napora, pre svega Afričke unije i UN. Pet predsdnika afričkih zemalja u ime AU posetili su Libiju, govorili i sa Tripolijem i sa Bengazijem. Mislim da upravo to treba da bude u osnovi pregovora - rekao je Lavrov.


Ruski ministar je ocenio da se u Libiji vodi pravi građanski rat, koji će, ukoliko ne bude zaustavljen, dovesti do katastrofalnih posledica.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 23:24
Како ми се чини, овом дипломатском нотом Русија себи прави простор за будуће дјеловање у случају тероризма.
Sreda 11.05.2011. 23:26
Poludio Lavrov...
Četvrtak 12.05.2011. 02:28
LAVROVE, POTPUNO SI ME RAZOCARAO....NI U NAJRUZNIJEM SNU NEBI MOGAO DA SANJAM DA CE JEDAN RUSKI MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA, IKADA, BITI "PRAVNI ZASTUPNIK", ZLOCINACKE AMERICKE POLITIKE.....NE ULAZECI U "UBISTVO" BIN LADENA, ZANIMA ME DALI JE CLAN 51 POVELJE UN UNIVERZALNI, ZA SVE DRZAVE ILI SE ODNOSI SAMO NA SAD?????? SETIMO SE DA SRBIJA, IAKO CLANICA UN, NIJE IMALA TO ISTO PRAVO, DA SE BORI PROTIV TERORIZMA NA SVOJOJ TERITORIJI....DANAS SE TO PRAVO USKRACUJE LIBIJI.... NESTO SE NESECAM DA STE DOBILI IKADA, SLICNU PODRSKU, OD AMERICKE STRANE, ZA VASU BORBU PROTIV CECENSKIH TERORISTA.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online