Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 07.05.2011.
10:44 >> 11:44h
Vestionline A

Libijska vlast želi "mirno" da razoruža pobunjenike?

Vođe libijskih plemena sastali su se danas u prestonici Tripoliju i zatražili donošenje zakona o opštoj amnestiju za one koji su se borili u libijskom građanskom ratu. U saopštenju se takođe poziva i na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika, javljaju svetske agencije.

Foto: Arhiva
 

"Konferencija će nastojati da se izbori za zakon o opštoj amnestiji koji bi uključio sve one koji su bili uvučeni u krizu i prihvatili se oružja", navedeno je u zaključcima Nacionalne konferencije libijskih plemena, završene kasno večeras.

Libijski projektili ponovo pali na teritoriju Tunisa

 

Nekoliko projektila snaga libijskog lidera Moamera Gadafija završilo je danas u Tunisu u blizini čije granice su izbili sukobi libijskih vojnika i antirežimskih snaga.

 

"Najmanje četiri projektila su pala u Tunisu, u nenastanjenoj oblasti", izvestio je dopisnik Rojtersa iz tuniskog pograničnog grada Dehiba.

 

Pre dva dana više od deset projektila ispaljenih sa teritorije Libije palo je u blizini ovog grada, a jedan od projektila je pao nedaleko od rezervoara iz koga se grad snabdeva vodom za piće.

 

Projektili su u više navrata padali iz Libije na teritoriju Tunisa, dok Gadafijeve snage pokušavaju da preuzmu ključno uporište na granici koje drže pobunjenici.

 

Tunis je nedavno osudio Libiju zbog "narušavanja njegove teritorije" i upozorio na "opasno širenje oružanih sukoba" posle sve žešćih borbi na granici oko Dehibe.

"Opšta amnestija je put ka novoj eri mira i oproštaja", navedeno je u saopštenju, bez navođenja detalja kako bi izgledao taj zakon ili kada bi bio usvojen.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su se plemenske vođe na konferenciji predstavljale plemena širom zemlje, uključujući i ona sa istoka države koji kontrolišu pobunjenici.

U delovima saopštenja, o pobunjenicima se govori kao o "izdajicama" i poziva se na vernost libijskom lideru Moameru Gadafiju čiju ostavku traže pobunjenici.

U saopštenju se takođe poziva na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika.

"Konferencija takođe poziva libijska plemena koja žive u blizini gradova i mesta koje su zauzele oružane grupe, da mirno krenu u oslobodilačke marševe tih zauzetih gradova i da razoružaju pobunjenike", kaže se u zaključcima sastanka.

Nije jasno, navodi AFP, na koji način pobunjenici mogu biti razoružani mirnim putem, niti su navedeni bilo kakvi detalji u vezi sa tom inicijativom. Masovni protesti u Libiji u februaru, inspirisani narodnim revoltom u Tunisu i Egiptu, prerasli su u rat kada je libijska vojska pucala na demonstrante a pobunjenici osvojili nekoliko gradova na istoku drzave, podseća AFP.

POVEZANE VESTI

Subota 07.05.2011. 10:51
rata nije ni bilo dok nisu "usli" zapadni naci-fasisti da prave "mir"......gadafi bi se odavno obracunao sa pobunjenicima i narod libije nebi patio....posto su dirigenti pobune na zapadu, mir moze da saceka.....
Subota 07.05.2011. 11:18
Sada će se otkriti ko su pobunjenici, jer plemenske vođe ipak imaju uticaja na svoje saplemenike. Ona šarena gomila na pik apovima sa mitraljezima čim zagusti beži pravo u Egipat gde i jeste jezgro Al Kaide. Ostalo su sve Libijski ratni profiteri i bašibozuk koji su procenili da će im NATO omogućiti da steknu položaj i bogatstvo.. Polako i zapad shvata da direktno saučestvuje u stvaranju države Al Kaide sa najkvalitetnijom naftom na pijaci. Lepo im je pukovnik govorio, i sreća njihova da je Gadafi borac, inače bi već imali veselja u Sredozemlju da sve grmi.
Subota 07.05.2011. 12:41
mira može biti samo tamo gdje se eu i ameri ne mješaju svagdje drugdje sukob vječno tinja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online