Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.05.2011.
21:29 >> 23:39h
Vestionline A

Šta su SAD sakrile o ubistvu Bin Ladena?

Zvaničnici Pakistanske obaveštajne službe (ISI) saopštili su novi, delimično drugačiji bilans prepada američkih komandosa na skrovište vođe Al Kaide Osame Bin Ladena od onog koji je do sada poznat.

Prema njemu je u objektu u Abotabadu u vreme napada bilo 17-18 ljudi, a Amerikanci su, prema pakistanskim izvorima, odveli jednu osobu koja je možda još živa i koja bi mogla da bude Bin Ladenov sin, prenosi BBC.

Napad je, prema pakistanskim izvorima, preživela jedna žena, ćerka i osmoro ili devetoro dece, a svima su Amerikanci pre povratka sa operacije vezali ruke.

Bin Ladenova ćerka videla ubistvo oca

Takođe je saopšteno da je Bin Ladenova ćerka, koja je imala oko 12-13 godina videla likvidaciju svog oca.

Olupina američkog helikoptera

Neimenovani pakistanski zvaničnik naveo je da se smatra da su Amerikanci želeli da iz utvrđenja odvedu i preživele žene i decu, ali da su od plana morali da odustanu zbog kvara na jednom od helikoptera, koji su kasnije zapalile američke jedinice.

Bin Laden nije bio naoružan?

 

Osama bin Laden nije bio naoružan kada je u njegovo skrovište upala jedinica specijalnih snaga američke vojske, saopšteno je večeras iz Bele kuće.

 

Bin Laden nije imao oružje tokom akcije američke vojske, iako su zvaničnici administracije u Vašingtonu prethodno tvrdili da je on pružao otpor, rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

 

Portparol je objasio da "pružanje otpora ne podrazumeva nošenje vatrenog oružja". U toj operaciji Bin Laden je pogođen mecima u glavu i grudi.

 

Karni je precizirao i da se žena koja se nalazila u sobi s Bin Ladenom suprostavila američkim vojnicima i da je pogođena iz vatrenog oružja, ali da u toj akciji nije ubijena.

Pakistan: Ameri, dobro je, al' nemojte više

U međuvremenu, Pakistan je negirao da je unapred bio upoznat sa američkim napadom u kojem je Osama bin Laden ubijen.

Iako su vlasti u Islamabadu pozdravile ubistvo Bin Ladena, Pakistan je izrazio "duboku zabrinutost" jer je napad američkih helikoptera izveden bez njihovog znanja.

"Američki helikopteri nisu poleteli iz naših baza"

Pakistansko ministarstvo spoljnih kategorički je odbacilo tvrdnju da su američki helikopteri poleteli iz pakistanskih baza.

"Pakistan izražava duboku zabrinutost i rezervisanost prema načinu na koji je američka vlada vodila tu operaciju, a da pre toga nije obavestila pakistansku vladu i dobila njeno odobrenje (za akciju)", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se naglašava da takve "neodobrene i jednostrane operacije ne treba da postanu pravilo i budu presedan za bilo koju državu, uključujući i SAD".

"Takve akcije podrivaju saradnju i predstavljaju pretnju za mir i međunarodnu bezbednost", dodaje se u saopštenju vlade Pakistana.

Pakistanski radari nisu registrovali helikoptere

Pošto je objavljeno da su američki vojnici onesposobili radare u Pakistanu, vlada je saopštila da radari nisu registrovali helikoptere SAD. Saopšteno je i da su helikopteri napravljeni po najnovijoj tehnologiji, da su leteli veoma nisko i da su prošli po zonama koje radari ne pokrivaju.

Pakistan je takođe istakao da su avioni poleteli samo nekoliko minuta pošto je konstatovano da je se na njegovoj vazdušnoj teritoriji nalaze helikopteri.

Pakistanska vlada je negirala da je trebalo da obrati posebnu pažnju na mere bezbednosti u kompleksu gde se nalazio Bin Laden. Istaknuto je da su visoki zidovi u skladu sa tradicijom očuvanja bezbednosti i poštovanja privatnosti, koja se zbog zbog talibanskih akcija posebno poštuje na severo- zapadu zemlje.

CIA nije obavestila Pakistan da informacije ne bi procurele

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Leon Paneta nije obavestio pakistanske vlasti o operaciji usmerenoj protiv Bin Ladena jer je strahovao da bi informacije mogle da procure do meta napada.

Leon Paneta

Paneta je magazinu "Tajm" kazao da je odlučeno da bi saradnja sa Pakistancima "mogla da ugrozi misiju", preneo je BBC.

Pakistanska vlada prethodno je demantovala da je imala saznanja da su pripadnici elitnih američkih jedinica izvršili prepad na objekat u gradu Abotabad.

Krvavi tragovi u Bin Ladenovom skrovištu

Pakistan je prošle godine dobio 1,3 milijardi dolara američke pomoći i obezbedio logističku podršku NATO misiji u susednom Avganistanu.

Odnosi Vašingtona i Islamabada su, međutim, opterećeni sumnjama supersile da pakistanska obaveštajna služba tajno podržava pobunjenike u Avganistanu, a Pakistanci, sa druge strane, negoduju zbog američkih intervencija bespilotnim letelicama na njihovoj teritoriji.

Saradnja se, ipak, nastavlja

 

Amerika, Pakistan i Avganistan nastaviće saradnju i posle ubistva vođe Al Kaide Osame Bin Ladena, a pažnja će biti usmerena na stabilnost i razvoj Avganistana, dogovoreno je na sastanku visokih diplomata iz tri zemlje.

 

Na današnjem trilateralnom sastanku, koji je održan u Islamabadu, istaknuto je da je ubistvo Bin Ladena istorijiski događaj i da je pravda zadovoljena, ali da on ne znači kraj rata protiv terorizma.

 

Specijalni američki izaslanik za Avganistan i Pakistan Mark Grosman istakao je da je Bin Laden nasilnički potkopavao demokratske vlasti u regionu i da je zbog ozloglašenih ubistava civila bio neprijatelj Pakistana i Avganistana, isto koliko i SAD.

 

"Pokušavamo da gledamo u budućnost. Ovo što se dogodilo sa Osamom Bin Ladenom je istorijski događaj i mislim da ne bi trebalo da dozvolimo da nas prošlost koči", rekao je pakistanski ministar inostranih poslova Salman Bašir nakon sastanka koji je održan povodom Bin Ladenovog ubistva.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 21:41
Takođe je saopšteno da je Bin Ladenova ćerka, koja je imala oko 12-13 godina videla likvidaciju svog oca. ---------------------------------------------------- "Имала"... Колико јој је сада? 20...?
Utorak 03.05.2011. 22:24
Dakle sada vidimo da se Osamin krevet smanjuje a broj ljudi u kuci povecava. Dete su odveli verovatno u ono zabaviste Guantanamo. Jedino su morali da objave ovaj sramotni foto kako im se helikopter sapleo na ogradu jer su Britanci to pustili jos juce. Sutra ce morati da prikazu i onaj foto gde ga seljaci traktorom voze na otpad. Sve se vise upetljavaju kao pile u kucine. Jedno je sigurnno, nas nikakve foke ne jure, a opet je svakom utoka u nahtkasni pri ruci za ne daj Boze, a ne jedan Bin Laden da ima pored kreveta samo papuce. Taj je na spavanje odlazio sa kasikarom, kalasnjikovim i dugom devetkom. Naravno pre nekoliko godina dok je bio ziv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online