Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 02.05.2011.
10:19
Vestionline A

Bin Laden već "sahranjen" - u moru?!

Telo Osame Bin Ladena sahranjeno je u moru, uz poštovanje islamskih običaja, prenose američki mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika u Vašingtonu.

Kako se navodi, neimanovani zvaničnici su istakli da se želelo po svaku cenu izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočcašća. Da bi to izbegli, Amerikanci su odlučili da njegovo telo završi u moru, uz poštovanje svih verskih obaveza.

Brzopleta "sahrana" Bin Ladena u moru pokrenuće brojne sumnje i kontroverze

Neimenovani američki zvaničnik ocenio je da bi veoma teško bilo naći zemlju koja bi bila spremna da prihvati ostatke najtraženijeg teroriste na svetu, pa su zato SAD odlučile da ga sahrane u moru.

Lokacija gde je Bin Ladenovo telo spušteno u more nije otkrivena.

Prema islamskoj tradiciji, telo moraju da operu muslimani i da ga sahrane što je pre moguće, najčešće do sledeće molitve, iako može biti odlaganja pod posebnim okolnostima.

Kod muslimana, telo se, uglavnom, umotava u obično belo platno, bilo da se sahranjuje u zemlji ili u moru.

“Sahrana u moru se protivi islamu“

 

Međutim, kako objašnjava portparol Al-Azhara, vrhovne muslimanske sunitske vlasti, islam se protivi sahranjivanju u moru.

"Ako je istina da je telo Osame Bin Ladena bačeno u more onda je islam potpuno protiv toga", rekao je AFP-u Mahmud Azab, savetnik velikog imama Al-Azhara, šeika Ahmeda al-Taiba.

Azab je kazao da "svako telo, onoga ko je ubijen ili ko je umro prirodnom smrću, mora biti ispoštovano".

"Tela vernika i nevernika, muslimana i hrišćana, moraju biti poštovana", rekao je Azab i naglasio da al-Taib treba da izda zvanično saopštenje o ovome.

"Islam prihvata isključivo sahrane", osim ako je to nemoguće, na primer u slučaju da se neko udavio, objasnio je Azab.

Al-Azhar koji se nalazi u Kairu je najprestižniji centar verskog učenja u sunitskom muslimanskom svetu.

Muslimanski velikodostojnici su izjavili, kako prenosi AP, da Bin Ladenova sahrana u moru predstavlja kršenje islamske tradicije koje može dovesti do poziva na osvetu i na napade na američke ciljeve.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 10:37
Hahahahhahahahahahahahha ajoooj , pa odavno se nisam nasmejala ovako ! Alo bre, Ameri, pa sto nam vredjate intelekt ??? Kad ga pre sahraniste ? Hahahahahh kakva providna laz, kakva smejurija, kakve nebuloze....gotovo je ovo je kraj Amerike narode, videcete ! ajoooj , cuj ovo vec sahranjen u moru pa jos uz islamske obicaje :))))) ! Lazovcine jedn, kada se pojavi uskoro bin Laden sa video zapisom, reci ce Ameri da mu je to dvojnik. Hahahahaahah
Ponedeljak 02.05.2011. 10:33
Hahaha,dokaz da je sveze ubijen,nema ga nigde, kao sahranili ga na moru,nikakvih dokaza osim tvrdnje da su ga ubili. Rekoh ja da Amerikanci lazuuuu. Treba ovo za Americki narod,da zavlada veliki patriotizam,vojsci trebaju velike pare,pa sa osmehom da daju,jer rezultati su tu,ubijen baba roga,a to kostaaaa....
Ponedeljak 02.05.2011. 10:52
Dobro su ameri sve izmislili, samo da ima i ko u sve to i veruje: igraju (nazalost) sad ga vidis, sad ga ne vidis. Do sada im je Bin Laden fama dobro dosla, sad je se treba resiti. A kao i uvek, oni imaju resenje, pa tu je more. A u jednoj izjavi kazu : "....imamo telo", zaista ko je ovde lud, i zar smatraju da ce im ceo svet sve da poveruje!!! E, nece moci.....znamo ih vrlo dobro, to su obicni zlikovci, ubice i teroristi....u raznim bojama.... i varijacijama...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online