Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 17.04.2011.
04:42
Vestionline A

SAD traže utočište za Gadafija?

Američka administracija počela je da traži državu, najverovatnije u Africi, koja bi bila voljna da libijskom lideru Moameru el Gadafiju pruži utočište po uklanjanju s vlasti, iako se još nijedan opozicioni lider nije nametnuo kao njegov uverljii naslednik, piše "Njujork tajms".

Intenzivnu potragu za državom koja će prihvatiti Gadafija, SAD i njihovi saveznici vode diskretno, iako je libijski lider poslednjih dana pokazao prkos, izjavljujući da nema nameru da popusti zahtevima da ode s vlasti.

Tvrd orah: Moamer el Gadafi

Njihove napore komplikuje i mogućnost da Međunarodni krivični tribunal u Hagu podigne optužnicu protiv Gadafija, zbog umešanosti u eksploziju PanAmovog aviona iznad Škotske 1988. godine, kao i zbog zločina u Libiji.

Jedna mogućnost, koju su Njujork tajmsu potvrdila tri zvaničnika administracije u Vašingtonu, jeste da mu utočište bude država koja nije potpisnik ugovora o osnivanju tog tribunala, pa nije ni u obavezi da izruči osumnjičene.

Njujorški dnevnik ocenjuje da bi to moglo da objasni kako Bela kuća namerava da ostvari najavu predsednika Baraka Obame da Gadafi mora da ode, uz rešenost da američke trupe ne stupe na libijsko tle. Naučili smo neke lekcije iz Iraka, a jedna od najvećih je da su Libijci odgovorni za promenu režima, a ne mi, izjavio je jedan visoki zvaničnik administracije.

Ono što mi nastojimo je, naveo je on, da nađemo miran način da se organizuje odlazak, ako se pojavi mogućnost.

Oko polovine država Afrike nije potpisalo ili ratifikovalo Rimski statut, kojim je osnovan Međunarodni krivični tribunal.

Američki zvaničnici priznaju da se pobunjenici još nisu dogovorili ko bi mogao da nasledi Gadafija, a neki strahuju da bi mogao izbiti rat među plemenima ako se ne pojavi neka ličnost koja bi mogla da ih okupi.

Početkom aprila, američki izaslanik Kris Stivens poslat je u Bengazi da sazna više od pobunjeničkom Prelaznom nacionalnom savetu.

Njujork tajms piše da je možda najistaknutiji član buduće libijske vlasti Mahmud Džibril, stručnjak za planiranje, koji je napustio Gadafijevu vladu.

On se do sada dvaput suastao sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton i za njega američki diplomati kažu da je uglađena i iskusna javna ličnost.

Takođe je razgovarao sa nekoliko NATO, arapskih i afričkih ministara, okupljenih u Dohi.

Drugi vodeći član Prelaznog nacionalnog saveta je Ali Tarhuni, koji je tu imenovan za ministra finansija.

Tarhuni predaje ekonomiju u SAD i u februaru se vratio u Libiju, posle 35 godina izgnanstva, da bi pomogao opoziciji na planu ekonomije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2011. 05:29
Prave racun bez krcmara.
Nedelja 17.04.2011. 06:01
Траже му земљу која неће морати да га испоручи. Из тога се види сво лицемерство Америке. Може све, само нека се њихови планови остваре.
Nedelja 17.04.2011. 08:36
Uzalud lupaju glavom sta ce sa Pukovnikom. On nema niti nameru niti potrebu da napusti svoju otadzbinu. Sa ovakvim razmisljanjem mogli bi i mi preporuciti Obami da se "vrati kuci". U Africi bi ga sigurno srdacno docekali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online