Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 15.04.2011.
23:12
Beta, Vestionline A

Klinton: U Libiji "sprečena nova Srebrenica"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da je "svet intervencijom u Libiji sprečio masakr kao što je bio onaj u bosanskom gradu Srebrenici 1995. godine", javila je francuska novinska agencija AFP.

Klintonova veli da je svet pravovremeno bombardovao u Libiji
 

"Svet nije čekao da se dogodi druga Srebrenica u gradu Bengazi", rekla je Klintonova u omažu američkom diplomati Ričardu Holbruku koji se smatra tvorcem mira u BiH.

U govoru na Američkoj akademiji u Berlinu, čiji je saosnivač bio i Holbruk kao američki ambasador u tom gradu, Klintonova je istakla da je međunarodna zajednica za sedam dana sprečila eventualni masakr, zaustavila vojsku lojalnu libijskom lideru Moameru Gadafiju koja je brzo napredovala i proširili međunarodnu koaliciju.


"Zajedno smo u Ujedinjenim nacijama nametali sankcije Libiji, zonu zabrane leta, embargo na naoružanje i zaštitili civile. Uradili smo težak posao i okupili međunarodnu zajednicu u zajedničkoj akciji i to brzo", navela je američka državna sekretarka.
 

Pobunjenici: Gadafi kasetnim bombama na Misratu

Libijski pobunjenici su optužili snage lojalne Moameru Gadafiju da su koristile zabranjene kasetne bombe u napadima na Misratu, koju drže pod opsadom, prenose beogradski mediji.
 

NATO prekoračio mandat

Ruski ministar spoljnih poslova Sergei Lavrov rekao je da je NATO prekoračio mandat Ujedinjenih nacija (UN) u Libiji, i zatražio brze korake na političkom rešenju sukoba.

"Na mnogim primerima je vidljivo da se postupa izvan okvira Rezolucije Saveta bezbednosti UN. Neki tvrde da u rezoluciji ima osnova za operaciju na zemlji, što ne stoji u tekstu rezolucije", istakao je Lavrov.

Francuska agencija nije mogla da potvrdi tu informaciju iz drugih izvora, ali je navela da je tim "Njujork tajmsa" u Misrati analizirao i slikao bombe za koje tvrdi da su kasetne bombe MAT-120.

Prema međunarodnom pravu, upotreba kasetnih bombi u naseljenim oblastima je zabranjena. Gadafijeve snage su jutros ispalile više raketa na Misratu, usmrtivši najmanje osam ljudi, izjavio je neimenovani lokalni lekar televiziji "Al Džazira".

U napadima je povređeno sedam osoba, među kojima ima dece i starijih osoba, rekao je lekar. Prema tvrdnjama očevidaca, na grad je ispaljeno oko 120 raketa.

Misrata se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija. Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima. 

Italijani neće bombardovati Libiju

Italija neće narediti svojim avionima koji učestvuju u vojnim operacijama u Libiji da otvore vatru uprkos pritisku Velike Britanije i Francuske, izjavio je italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa.

Italija je obezbedila i otvorila nekoliko svojih baza za NATO snage i osam njenih aviona učestvuje u misiji, ali samo u operacijama izviđanja i nadgledanja.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka vlade u Rimu, La Rusa je rekao da je "sadašnji pravac koji sledi Italija pravi i ne razmišljamo o tome da menjamo naš doprinos vojnim operacijama u Libiji".

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 23:33
У записнику Комесаријата за избеглице и пресељенике од 12. марта 1942. године избегли трговац из Сребренице Илија Николић сведочи да су априла 1942. године вршени покољи Срба у Сребреници и Братунцу, односно да су у потпуности спаљена сребреничка села Подравно, Брежани и Турија. Један од команданата у „Црној Легији“, усташкој јединици која је оперисала у Источној Босни против Дангићевих четника, био је поменути муслиман – Арпаџић. Избегли Сребреничанин је у Србији изјавио: „Гледао сам властитим очима са србијанске стране, како су тада Срби из среза сребреничког бежећи пред усташама прелазили преко Дрине и многи ту нашли смрт.
Petak 15.04.2011. 23:35
Какав ретард од жене!
Subota 16.04.2011. 02:22
Doci ce sve ovo Amerikancima glave kad-tad.Nicija sveca nije gorela do zore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online