Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.03.2011.
10:38
Beta A

Gadafi povratio Ras Lanuf, pobunjenici beže

Snage libijskog vođe Moamara Gadafija povratile su jutros naftni grad Ras Lanuf i primorale pobunjenike da napuste svoje pozicije zauzete tokom vikenda i da se povuku na istok, prenosi agencija Frans pres. Gadafiji vojnici su zasuli vatrom iz tenkova i raketama pobunjeničke redove, preokrenuvši, tako, njihovo brzo napredovanje ka Sirtu u panično povlačenje, posle nekoliko sati borbi duž puta uz obalu.

Gadafijeve snage zauzele su grad tokom prepodneva a pobunjenici su u panici počeli povlačenje ka gradu Brega koji drže.

Ras Lanuf gde se nalazi naftni terminal pao je u ruke pobunjenika 27. marta kada su sa istoka zemlje krenuli u prodor ka zapadu, koristeći to što su Gadafijeve snage oslabljene bombardovanjem međunarodne koalicije.

Taj grad nalazi se na 370 kilometara zapadno od Bengazija, istočnog uporišta pobunjenika koji se od sredine februara bore da svrgnu Gadafija, i 210 kilometara od Adždabije, strateškog centra koji su pobunjenici zauzeli 26. marta.

Osnaženi međunarodnim vazdušnim udarima na Gadafijeve snage, početih 19. marta, pobunjenici su prošle nedelje ponovo zauzeli naftnu luku Brega, na 80 kilometara zapadno od Adždabije.

Međunarodnoj koaliciji je trebalo pet dana bombardovanja da uništi tenkove libijske vlade oko Adždabije, posle čega su u grad ušli pobunjenici. Posle toga su pobunjenici krenuli ka Sirtu, ali su zaustavljeni na 100 kilometara od tog, Gadafijevog rodnog grada.


Pobunjenici nemoćni pred Gadafijem

Ima podršku u narodu: Gadafijev pristalica ljubi plakat sa njegovim likom
 

Posle najnovijih borbi, SAD i njihovi saveznici u Libiji se suočavaju sa silemom da li su pobunjenici u stanju da vojno poraze Gadafija ukoliko vazdušni napadi na njegove trupe ne odu i korak dalje od čišćenja prostora za nastupanja pobunjenika.

S raznih strana skupljeni pobunjenici sinoć su tražili vazdušne udare dok su bežali s položaja kod Bin Džavada, gde je artiljerijska vatra neprestano zasipala teren, dižući uvis vatrene lopte i dim, javila je agencija AP.

Takva kanonada nije zabeležena tokom dosadašnjih borbi i neki pobunjenici su vikali "Sarkozi, gde si?", aludirajući na francuskog predsednika Nikolu Sarkozija, najupornijeg pristalice bombardovanja Libije.

Izveštaji su tokom noći ukazivali da pobunjenici napuštaju primorske gradove Brega i Ras Lanuf, koje su osvojili samo pre koji dan. To pokazuje koliko se oni oslanjaju i koliko su zavisni od strane intervencije i vazdušnih udara međunarodnih snaga.

Lideri zapadnih zemalja koji su se okupili juče u Londonu dogovorili su se da Gadafi mora da siđe s vlasti, ali oni tek treba da odluče kakav dodatni pritisak treba da upotrebe da bi se skršio otpor njegovih snaga i on otišao.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je cilj vojne kampanje protiv Libije da se vrši stalni pritisak na Moamera Gadafija, kako bi on, na kraju, otišao sa vlasti.

Američki ambasador u UN Suzan Rajs izjavila je danas da administracija predsednika Baraka Obame nije odbacila mogućnost naoružavanja pobunjenika koji se bore za svrgavanje libijskog lidera Moamera Gadafija.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je, međutim, da ne želi da nagađa koliko dugo će vojna misija Alijanse u Libiji trajati i dodao da se do razrešenja krize ne može doći isključivo vojnim putem.

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je američka vojska ispalila 22 krstareće rakete na skladište raketa kod Tripolija. S tim napadima, izvedenim u ponedeljak uveče i u utorak, broj raketa "tomahavk", koje je vojska SAD ispalila na Libiju od 19. marta, premašio je 200.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 11:42
COKO-BABA+coveculjak sa cipelama broj 36 i njihovih 40 razbojnika su usr**i motku,budale jedne kod Momira je lozinka necete moci da opljackate blago! Gazi ih Momire ko FAP zabu!
Sreda 30.03.2011. 14:56
Supacki je od Rusije i Kine sto makar jedna od njih nije stavila veto pa da ne mogu da rokace Momira iz aviona. Pobunjenici patetikosi nemaju nikakve sanse su otvorenom, postenom sukobu sa libijskom armijom ali ako slucajno "pobede" kurcice se kako je "slobodan narod ustao protiv tiranina (TM)", a zaboravice se metalna kisa koja je padala sa neba po Gadafijevim snagama i pri tom ne mislim na stih od domaceg benda "Kenturiona"... :P
Sreda 30.03.2011. 16:15
I uz svu tu zračnu podršku, čak 200 ispaljenih tomahavka, i pričanja da je vojska u rasulu, ovi ih praše ko djecu...Njima neće pomoći niti naoružavanje od strane fašista, jer će ih prije toga libijska armija zaklati ko zečeve pa neće imati kome dati to oružje. A vojnici nato pakta se naravno neće iskrcati jer je ta pješadija još jadnija od ovih pobunjenika, i u sukobu s libijskom armijom ne bi niti tjedan dana držali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online