Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.03.2011.
23:20
Vestionline A

Turska koči izgradnju "Južnog toka"

Rusija nije uspela da od Turske dobije saglasnost za polaganje gasovoda "Južni tok" po dnu Crnog mora u turskim teritorijalnim vodama, izjavio je novinarima ruski vicepremijer Igor Sečin, posle pregovora ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Moskvi. On je istakao da ruska strana "ne razume iz kojih razloga se dozvola ne daje", prenosi agencija Itar Tass.

"Sa jedne strane turski partneri kažu da 'Gasprom' nije dostavio studiju ekonomske izvodljivosti projekta, koju ne može ni da pripremi, s obzirom da je dobio dozvolu za istražne radove tek od 31. maja", istakao je Sečin.

Zastoj u "Južnom toku"


On je rekao da je to predmet razgovora i dodao da je ruski predsednik njega zadužio za dalje pregovore sa turskom stranom.


Medvedev: Rusija spremna da koriguje cenu gasa za Tursku

Rusija je spremna da koriguje cenu prirodnog gasa koji isporučuje Turskoj , ali ti ustupci moraju biti uzajamni, izjavio je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.


"Te cene su u velikoj meri bazirane na principu 'uzmi ili plati' koji je ključni princip saradnje. Mi, naravno, planiramo da se pridržavamo tog postojećeg pristupa, ali, sa druge strane, mi smo više puta govorili našim turskim prijateljima da smo u nizu slučajeva spremni da razmotrimo različite pristupe, da se odazovemo na neke predloge, uzimajući u obzir tržišnu konjukturu, ali taj proces mora biti uzajaman", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Turske Tajipom Erdoganom.

Dmitrij Medvedev i Redžep Tajip Erdogan
 


"To je ono pitanje (određivanje cene gasa), koje se mora rešavati polazeći od postojećih sporazuma, dobre volje i poverenja obeju strana", podvukao je Medvedev.


U okviru sporazuma Turske i "Gasproma", za 2010. su Turskoj bile planirane isporuke 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa, pri čemu su, uzimajući u obzir uticaj posledica svetske krize na tursku ekonomiju, bili utvrđeni minimalni obimi turske kupovine gasa i takođe predviđeno pravo turske kompanije "Botas" da smanjuje preuzimanje ruskog gasa koji se doprema podmorskim gasovodom do nivoa od 75 odsto bez sankcija od strane "Gasproma". Turska je u 2009. mogla da bez sankcija ne preuzme oko dve milijarde kubnih metara ruskog gasa.


Ruski prirodni gas u Tursku stiže iz dva pravca - zapadnim koridorom preko Ukrajine i Evrope i transcrnomorskim gasovodom "Plavi tok".


U okviru principa "uzmi ili plati" neka zemlja je dužna da plati sav gas koji je ugovoren, bez obzira da li su sve količine i preuzete.

Erdogan: Temelj za centralu ''Akuju'' uskoro


Izgradnja temelja za tursku atomsku centralu ''Akuju'' (Akkuyu) počeće krajem aprila ili početkom maja, najavio je Erdogan na susretu sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.


''Želimo da blagovremeno počnemo realizaciju projekta izgradnje atomske elektrane, krajem aprila ili početkom maja bićemo u stanju da položimo temelj tog kompleksa'', rekao je turski premijer, a prenela je agencija Itar-Tass.


''Verujemo da ćemo, donošenjem odgovarajućih mera, izborom ispravne lokacije za gradnju, realizacijom dobro razrađenog projekta i obezbeđenjem eksploatacije, u potpunosti ispravno sprovesti taj projekat'', kazao je Erdogan, dodajući, pritom, da se ''uočavaju određeni napori 'zelenih' za sprečavanje projekta''.


Ranije danas, Dmitrij Medvedev je, govoreći o situaciji oko centrale "Fukušima-1" u Japanu, rekao da je sada "na gradnju novih atomskih centrala usmerena ogromna pažnja", a da se projekat za "Akuju" mnogo razlikuje od centrala koje su eksploatisane u Japanu.

 

Pregovara se ali i sarađuje: Erdogan i Medvedev


"Naše zemlje se nalaze u zonama povećanog seizmološkog rizika, ali principi koji su uneti u projekat omogućuju da se izbegne uticaj najrazornijeg zemljotresa", rekao je Medvedev.


"Nikakve radikalne revizije mera bezbednosti za centralu u Akuju nema, oni su i tako dovoljni", rekao je Medvedev.


Na susretu sa turskim premijerom, Putin je rekao da se saradnja u energetici ne ograničava samo na izgradnju atomske centrale, već predviđa i saradnju u oblasti nafte i gasa.


Ruski premijer je kazao da je bez obzira na komplikacije u svetskoj privredi, robna razmena između dve zemlje povećana za blizu 30 odsto.


Pres služba Kremlja je saopštila da je po rezultatima 2010. godine, Rusija drugi po značaju spoljnotrgovinski partner Turske, koja je na sedmom mestu u spoljnoj trgovini za Rusiju, kao i da je robna razmena iznosila više od 25 milijardi dolara.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.03.2011. 23:27
U udarnim vestima katastrofa iz Japana a u Turskoj polazu kamen temeljac za nuklearku ???? Turska je takodje u trusnom podrucju , ko je bre ovde lud ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online