Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.02.2011.
14:37 >> 20:17h
Vestionline A

Opozicija napreduje, nastavlja se evakuacija stranaca

Opozicione snage preuzele su kontrolu u nekoliko gradova na zapadu Libije i sada očekuju kontranapad snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju koje su opkolile grad Zavija, samo 50 kilometara zapadno od prestonice Tripolija.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da odbijemo njihov napad do koga će sigurno uskoro doći. Borimo se za slobodu i spremni smo da damo život za nju", rekao je bivši policijski major koji se pridružio pobunjenicima.

Pobunjenici traže da Gadafi ode
 


General Ahmed al-Gatrani sa istoka Libije, koji Gadafi više ne kontroliše, rekao je Rojtersu da su njegove snage spremne da pomognu pobunjenicima na zapadu.
 

"Naša braća u Tripoliju kažu da su za sada dobro i da im nije potrebna pomoć. Ali ako

Barikade u Tripoliju

 

U međuvremenu, stanovnici u nekim delovima Tripolija postavili su barikade da bi se zaštitili od vladinih snaga, a tenkovi i džipovi sa pristalicama režima patroliraju opustelom prestonicom.
Stanovnici Tripolija kažu da su banke u gradu otvorene, ali da nema mnogo hleba i benzina, prenele su agencije.

zatraže pomoć, mi smo spremni da im je pružimo", rekao je Gatrani.
 

Istočni delovi zemlje pali su u ruke opozicije još u prvim danima pobune koja je počela 15. februara. Izveštač agencije AFP koji je stigao u Nalut, 235 kilometara zapadno od Tripolija, javio je da u tom gradu nema više nijednog pripadnika snaga lojalnih Gadafiju.


"Grad je slobodan od 19. februara i njime upravlja revolucionarni odbor koji su formirale zajednice koje žive u tom gradu", rekao je advokat i član revolucionarnog komiteta Šaban Abu Sita.


"Pre nekoliko dana oslobođeni su i gradovi Ribat, Kabav, Džado, Rogban, Zentan, Jefren, Kekla, Gerijen i Havamed. Ni u jednom od tih gradova više nema Gadafijevih snaga i formirani su revolucionarni odbori", kazao je on.

Bengazi: Bombardovana skladišta municije

Libijski ratni avioni bombardovali su danas dva skladišta municije južno od Bengazija, koji je pod kontrolom opozicije, preneli su očevidci. Avioni su napali skladište municije u Adžabiji, oko 100 kilometara južno od Bengazija, a napadnuto je i skladište municije u Radžmi, nedaleko od Bengazija, javila je agencija AFP.

Snage bezbednosti pucale su danas u vazduh da bi rasterale oko 400 demonstranata, koji su tražili ostavku libijskog lidera Moamera Gadafija, prenela je agencija Rojters. 


Britanci i Nemci tajno evakuisali svoje državljane

Vojni avioni iz Velike Britanije i Nemačke narušili su teritorijalni integritet Libije time što su, u tajnim misijama tokom vikenda, pokupili iz libijske pustinje svoje građane koji su radili na naftnim bušotinama, ocenjuje jutros agencija Asošijejted pres (AP).

Ta agencija je takođe javila, pozivajući se na kineske državne medije, da je "doslovno svih 30.000 kineskih građana, nastanjenih u Libiji napustilo" tu severnoafričku zemlju, u kojoj protivnici predsednika Moamera El Gadafija drže kontrolu nad istočnim delom
zemlje, a sve su bliži glavnom gradu Tripoliju na zapadu.

Ogromna većina građana Kine, koji su uglavnom radili na naftnim bušotinama i gradilištima i činili jednu od najvećih grupacija stranih radnika u Libiji, sklonilo se od sukoba u treće zemlje kao što su Tunis, Egipat, Grčka i Malta.

Kineska vlada dnevno šalje po 17 aviona da prebaci svoje građane u
zemlju.

Tri britanska vojna aviona pokupila su juče 150 civila sa nekoliko lokacija u istočnoj Libijskoj postinji i prevezla ih do Malte, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Jedan od britanskih "herkulsa" pretrpeo manju štetu od vatre iz ručnog naoružanja, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Lajam Foks (Liam Fox).

Nemački vojni avioni su u subotu u sličnoj misiji evakuisali 132 čoveka iz pustinje na grčko ostrvo Krit, a istog dana britanski specijalci su izvukli 150 radnika sa bušotina u zabačenim pustarama Libije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online