Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 25.01.2011.
02:39
Vestionline A

"Nezavisnost Kosova se ne dovodi u pitanje"

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Austrijanka Ulrike Lunaček izjavila je da se u rezoluciji o Srbiji, usvojenoj prošle nedelje u EP, od Srbije traži da "započne dijalog s Kosovom bez vraćanja na nove pregovore o statusu." "To je ono što je u svemu bitno", rekla je Lunaček za "Novosti" objašnjavajući zašto je u poslednjem trenutku iz svog amandmana izbacila deo koji se odnosio na podelu Kosmeta.

"Shvatila sam u međuvremenu, na osnovu konsultacija s ostalim poslanicima i klime koja je vladala u parlamentu, da bi ovaj amandman teže prošao, da je ostao u inicijalnom obliku u kojem se pominje da ne treba razgovarati i o podeli. Zato sam taj deo povukla", kazala je Lunaček.

Ulrike Lunaček


Ona je istakla da je rezolucija usvojena u celini, zajedno s amandmanima, koji su njen sastavni deo, i da se samo kao celina može i komentarisati.


"U rezoluciji je istaknut značajan napredak koji je Srbija ostvarila na putu ka EU. Naznačene su i preostale obaveze, koje se, pre svega, odnose na neophodnost nastavka reformi, u prvom redu u oblasti pravosuđa, zatim u domenu medija, a neophodno je privesti kraju i saradnju sa Haškim tribunalom. Dvojica preostalih optuženika još su na slobodi, i to ne treba zaboraviti", kazala je Lunaček.


Ona je dodala da rezolucija takođe "ističe da se budući dijalog između Srbije i Kosova ne može voditi o statusu, čime se potvrđuje suverenitet Kosova, što je veoma bitno".

"Ponavljam, u usvojenoj rezoluciji jasno piše da se status Kosova, takav kakav je sada, ne može dovoditi u pitanje.

A činjenica da se ne može pregovarati o statusu, uključuje i to da neće biti diskusije o granicama, pa samim tim ni o podeli. Sada treba da se gleda u budućnost. Treba razgovarati o putu, i Srbije i Kosova, ka EU, za dobrobit svih njihovih građana. I, to treba da bude tema dijaloga", kazala je Lunaček.


On je rekla da se nada da će dijalog započeti što pre, "odmah posle izbora nove vlade na Kosovu".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.01.2011. 09:16
Иду ми на живце ови јалови представници ЕУ и њихови стерилни послушници из Србије. Народ све гладнији а земља све мања.
Utorak 25.01.2011. 08:33
Улрике ...
Utorak 25.01.2011. 08:00
To je bilo jasno onog momenta kada su evropske najace zemlje priznale Kosovo i montirali Euleks na Kosovu mimo R1244. Samo je naivan mogao da veruje da ce biti "i Kosovo i Evropa " i da ce te zemlje da povuku priznanje pred sarmom Borisa Tadica. Verovalo se zbog toga jer je velicina izdaje neshvatljiva normalnom coveku. U isto vreme su korupcijom i lopovlukom udaljili Srbiju na vekove daleko od EU, tako da imamao "ni Kosovo ni EU". Na vlasti ih drzi SPS policija kao i pre 5 oktobra i toj mu je to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online