Utorak 25.01.2011.
02:39
Vestionline

"Nezavisnost Kosova se ne dovodi u pitanje"

"Shvatila sam u međuvremenu, na osnovu konsultacija s ostalim poslanicima i klime koja je vladala u parlamentu, da bi ovaj amandman teže prošao, da je ostao u inicijalnom obliku u kojem se pominje da ne treba razgovarati i o podeli. Zato sam taj deo povukla", kazala je Lunaček.

Ulrike Lunaček


Ona je istakla da je rezolucija usvojena u celini, zajedno s amandmanima, koji su njen sastavni deo, i da se samo kao celina može i komentarisati.


"U rezoluciji je istaknut značajan napredak koji je Srbija ostvarila na putu ka EU. Naznačene su i preostale obaveze, koje se, pre svega, odnose na neophodnost nastavka reformi, u prvom redu u oblasti pravosuđa, zatim u domenu medija, a neophodno je privesti kraju i saradnju sa Haškim tribunalom. Dvojica preostalih optuženika još su na slobodi, i to ne treba zaboraviti", kazala je Lunaček.


Ona je dodala da rezolucija takođe "ističe da se budući dijalog između Srbije i Kosova ne može voditi o statusu, čime se potvrđuje suverenitet Kosova, što je veoma bitno".

"Ponavljam, u usvojenoj rezoluciji jasno piše da se status Kosova, takav kakav je sada, ne može dovoditi u pitanje.

A činjenica da se ne može pregovarati o statusu, uključuje i to da neće biti diskusije o granicama, pa samim tim ni o podeli. Sada treba da se gleda u budućnost. Treba razgovarati o putu, i Srbije i Kosova, ka EU, za dobrobit svih njihovih građana. I, to treba da bude tema dijaloga", kazala je Lunaček.


On je rekla da se nada da će dijalog započeti što pre, "odmah posle izbora nove vlade na Kosovu".

2024 © - Vesti online