Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.12.2010.
02:39 >> 17:23h
Vestionline A

Karla zadovoljna Martijevom istragom

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte pozdravila je izveštaj Saveta Evrope, u kome se kaže da je Hašim Tači bio šef mafijaške mreže za trgovinu ljudskim organima.

Knjiga Karle del Ponte "Lov" u kojoj je prvi put OVK optužuje za trgovinu organima
 
U ekskluzivnom intervjuu za internet portal "Svisinfo", Del Ponteova je pozvala međunarodnu zajednicu da podrži Euleks u sprovođenju detaljne istrage i dodala da sa pomešanim osećanjima brige i zadovoljstva gleda na mogućnost da odgovorni za ta užasne zločine uskoro budu privedeni pravdi.

Del Ponteova, koja je sada švajcarski ambasador u Argentini, objavila je 2008. godine knjigu "Lov" u kojoj je iznela dokaze o trgovini organima ubijenih srpskih civila po završetku rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

U izveštaju, koji je za Savet Evrope uradio švajcarski senator Dik Marti, navodi se da je OVK, u kojoj je Tači bio jedan od komandanata, imala tajne zatvore u kojima su Srbi i kosmetski Albanci držani u nehumanim uslovima i ubijani da bi im se odstranili organi radi prodaje.

"Informacije objavljene u knjizi "Lov" dovele su do istrage na osnovu koje je sačinjen taj izveštaj", rekla je Del Ponteova. U njenoj knjizi se navode izjave svedoka da su organi uzeti od 300 Srba, koji su sa Kosmeta odvedeni u severnu Albaniju.

Bivša glavna tužiteljka Tribunala kaže da je bila "šokirana i duboko uznemirena" tim otkrićima, "posebno da je ubijanje zatvorenika sa jasnom namerom da im se odstrane organi radi prodaje sprovođeno od strane visokih pripadnika OVK, uključujući pojedince koji drže najviše položaje u vladi" u Prištini.

Prema njenim rečima, podaci iz njene knjige zasnovani su na "uverljivim i proverljivim fizičkim dokazima" do kojih su istražitelji Tribunala i UNMIK-a došli tokom misije u Albaniji i u prisustvu državnog tužioca te zemlje.

"Razlog što sam te tvrdnje uključila u knjigu bio je da izazove ozbiljnu reakciju, tako da, ako dokazi omoguće, može da se pokrene kriminalistička istraga", rekla je ona. "Takvu kriminalističku istragu Haški tribunal nije mogao da sprovede, jer u tom predmetu nije imao jurisdikciju. Ali UNMIK i lokalne vlasti na Kosmetu i u Albaniji su imali takvu jurisdikciju, kao i ovlašćenje da to učine", istakla je Karla del Ponte.

Ona je rekla da joj je drago što je Savet Evrope preuzeo tu istragu, za koju je rekla da je "jedina uverljiva koju je ikada pokrenulo neko nadležno telo, bilo lokalno, bilo međunarodno".

"Ni kosovske vlasti, ni vlada i pravosuđe Republike Albanije nisu sproveli nikakvu istragu povodoom tvrdnji iz moje knjige, a sada odbacuju i ove ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope", ukazala je Del Ponteova.

"Molim Evropsku uniju, SAD i druge zainteresovane zemlje i Ujedinjene nacije da Euleksu daju svaku političku i materijalnu podršku za sprovođenje kriminalističke istrage o tim optužbama i izvođenje pred sud svih osumnjičenih za umešanost u te zločine", rekla je bivša tužiteljka Haškog tribunala.

Štaviše, dodala je Del Ponte, molim ih da udvostruče napore u izgradnji i primeni neophodnih kapaciteta za sprovođenje zakona i uklanjanje ilegalne trgoviine organima.

POVEZANE VESTI

Petak 17.12.2010. 13:03
Nikad je nisam voljela ni vidjeti, a kamo li cuti! Ali ocigledno i ona ima ljudskosti u sebi! Tesko je bilo zamisliti, s obzirom na proslost i njeno djelovanje do skoro, ali sad se pokazuje i neka do sad nepoznata strana Del Ponteove!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online