Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.11.2010.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Dinkić jači od Tadića

Stav predsednika Srbije Borisa Tadića da za državne funkcionere nema povećanja plata dok traje kriza, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić okarakterisao je kao demagoški i najavio odmrzavanje mesečnih primanja, već od januara iduće godine. Dinkić ističe da i državni vrh treba da deli sudbinu zaposlenih u javnom sektoru koje iza nove godine očekuje povišica. Ovaj samouvereni nastup podsetio je na činjenicu da je on političar koji je srušio sve vlade ustoličene od 2003. godine i da ni današnja vlast ne može da funkcioniše bez G17 plus čiji je lider.

Šta se krije iza tolike Dinkićeve samouverenosti?

Aferom "Bodrum" počistio je vladu Zorana Živkovića, odlaskom u opoziciju zbog zastoja evropskih integracija, kabinet Vojislava Koštunice, pa i drugu Koštuničinu vladu oborio na ispitu o Kosovu.

Kada mu je na poslednjoj izbornoj utakmici Tadić ustupio čak 24 poslanička mandata sa svoje izborne liste, mnogi su polušaljivo komentarisali da toliko ne bi dali ni rođenom bratu.

Ubrzo se ispostavilo da sa tim korpusom, komotno može da rasturi još jednu vladu, što je najdrastičnije pokazao ucenjujući koalicione partnere, usvajanjem Zakona o informisanju koji su novinari nazvali sramotnim.

Novu glavobolju je doneo protivljenjem prodaji Naftne industrije Srbije ruskom "Gasprom njeftu", a onda progurao svoju priču o regionima, pa se na Vladi suprotstavio šefu diplomatije Vuku Jeremiću insistirajući na kompromisu oko rezolucije sa SAD i EU.

Ni med, ni mleko


Mlađan Dinkić je, uz ocenu da je potrebna radikalna rekonstrukcija Vlade, prozvao ministre iz redova DS-a i SPS-a.


- Ne osećam se odgovornim što se sporo realizuju infrastrukturni projekti i sporo izdaju građevinske dozvole ili što nema dovoljno mleka, jer za to odgovornost mogu samo da snose ministri koji vode te resore - kazao je i dodao da nije nikakav problem da izađe iz Vlade ako neko oceni da kao ministar nije radio kako treba.


Kada je krenuo u formiranje Unije regiona, šuškalo se da je njegov glavni motiv za udruživanje sa popularnim lokalnim liderima, veliki novac za projekte u unutrašnjosti iz evrofondova. Tu je ugazio i u politički teren DS i socijalista, pozivajući demokratu Gorana Ješića i koalicionog partnera SPS-a Dragana Markovića Palmu da mu se pridruže.

Trošadžije


Zanimljivo je i da je budžet vlasti u Kragujevcu koju predvodi Dinkićev koalicioni partner Veroljub Stevanović, prilično veći od kase grada Novog Sada. Na ovu opasku o trošadžijskom ponašanju u vreme stezanja kaiša cele nacije, Dinkić je odgovorio da će svačiji rad biti na proveri građana na narednim izborima.


Dinkićevo suprotstavljanje Borisu Tadiću, prema oceni političkog analitičara Milana Nikolića, jeste novo igranje, ali kako smatra ovaj stručnjak, ne u cilju rušenja vlasti već više da bi izbegao da pokaže snishodljivost i poslušnost šefu države.


- Ne verujem da će iskakati iz stava Vlade po pitanju te nepopularne mere u vreme teške socijalne situacije, kada neki blagi oporavak Srbije ne dopire do građana - kaže Nikolić koji smatra da je i sam lider G17 plus svestan da u ovom trenutku ne bi postigao ništa padom Vlade, jer je on verovatno sada u Vladi i nikad više.

Daleko je cenzus


Analitičar Milan Nikolić ukazuje da gledano prema rejtingu G17 plus nije u zavidnoj političkoj poziciji da bi mogao da ruši Vladu.
- Ta stranka je prema popularnosti kod građana negde ispod dva odsto, a ne zna se ni da li ujedinjena sa lokalnim liderima u Uniju regiona može da pređe cenzus od pet odsto, jer istraživanja nisu rađena - ukazuje on.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.11.2010. 13:48
unistitelj citave srbije u svim vladama. jos malo mu vremena preostalo pa da se ne vraca nazad nego ide napred. verovatno na novi zadatak za tudje interese a svoju ogromnu korist. a miloseviceve pare koje je navodno otkrio, nikada necemo saznati. takav mu je posao. u senci.
Utorak 16.11.2010. 22:12
Državni vrh treba da deli sudbinu zaposlenih ne "zaposlenih u javnom sektoru" ! Dok narod čeka ispred kazana narodne kuhinje, on želi da poveća plate funkcionerima koji prvo nisu stručnjaci za ono što rade jer su većina došla preko partijske veze, a drugo su uništili ono malo što je ostalo od države ! Dinkić je obećao(prevario) 1 000 eura po srpskoj glavi i nema love za to a za svoje kolege i kerove ima ! Giljotina, ništa drugo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online