Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.09.2010.
14:40
J. L. Petković - Vesti A

Srljamo iz greške u grešku

Srbija je morala da očekuje negativan izveštaj o saradnji s Hagom s obzirom na to da je još 2009. obećala da će izručiti Ratka Mladića, kaže za "Vesti" Vesna Pešić, funkcioner Liberalno-demokratske partije. Ona smatra da je podnošenjem rezolucije u UN, bez konsultacija sa EU, država napravila veliku grešku, te da je na kraju morala da legne na rudu.

Vesna Pešić, predsednik Političkog saveta LDP
 

Kako komentarišete izveštaj haškog tužioca Sreža Bramerca?
 

- Očekivala sam izveštaj u kome će pisati da Srbija nije ispunila obaveze prema Tribunalu u Hagu zato što je Srbija obećala 2009. da će završiti saradnju. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić obećao je da će dati ostavku ukoliko Mladić ne bude uhapšen. Ali, ništa se nije dogodilo, Ljajić je možda dao ostavku, ali na to mesto niko nije imenovan. Srbija je morala da očekuje da će se to pitanje postaviti, ali očigledno je da nema želje da se Mladić izruči. Bramerc je verovatno došao do tog zaključka, i napisao takav izveštaj, jer sada je kraj 2010, a Srbija još nije rešila problem saradnje s Hagom, niti želi da ga reši.

Dosta se pričalo o tome da je izmena srpske rezolucije u UN rezultat dogovora za ubrzani ulazak u EU?
 

Dosta metafizike

Kao neformalni početak razgovora Beograda i Prištine označava se mogući sastanak Tadića i Sejdijua?
- Pozitivno je da se razgovara o problemima, pogotovo što bi taj dijalog konačno trebalo da bude usmeren na rešavanje problema građana Kosova. Vreme je da jedanput i problemi ljudi koji žive tamo dođu na dnevni red, a ne da se stalno priča o metafizičkim pitanjima.

- Mislim da to nije tačno. Zapravo je Srbija na svoj stari način veoma brzopleto povukla poteze, da bi se usprotivila namerama EU i SAD. Ona je to učinila bez konsultacija, iako je obećala da će prethodno to uraditi. Umesto toga je direktno poslala rezoluciju u UN, što su funkcioneri EU, ali i mnogi ambasadori, videli kao gangsterski gest. Date nekom tekst da pročita i umesto da sačekate njegov odgovor, vi taj isti tekst pošaljete u UN. Zato je Srbija došla u poziciju da zapravo vadi kestenje iz vatre i na kraju je morala da legne na rudu i pristane na dogovor sa EU.

Dakle, podnošenjem sopstvene rezolucije Srbija je zapravo sebi dala autogol?
 

- Naravno da je napravljena greška. O tome bi trebalo da bude razgovora unutar Demokratske stranke, o retorici ministra Vuka Jeremića prema EU, da se ustanovi kako je došlo do tog zamešateljstva. To je bio veliki promašaj. Nikakva trgovina nije bila posredi.

Tadić je parktično zaštitio Jeremića. Da li i on treba da snosi odgovornost za taj potez?
 

- Boris Tadić je predsednik Srbije, a ministar Jeremić je član Vlade. Dakle, za njega je nadležna Vlada i ona treba da odlučuje o potezima njenog člana. Međutim, kod nas stvari funkcionišu tako da se umesto u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića, o svemu odlučuje u Tadićevom. Predsednik je direktno izabrana ličnost, ali on pokazuje svoju odgovornost jer je ministar Jeremić izabran na njegov predlog.
 

Nema ubrzanog puta

- Za Srbiju nema ubrzanog puta ka EU. Ona mora da zadovolji sve uslove, baš kao i druge zemlje. Osim ispunjanja obaveza prema Hagu, što više bude radila na reformama, borbi protiv koripcije, usavršavanju institucija, od toga zavisi koliko će brzo ići ka EU. Neke zemlje su čekale i 14 godina, a mi smo već 10 godina izgubili jer ne sprovodimo reforme, ne donosimo evropske zakone i sve radimo sporo - ocenjuje Pešićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online