Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.09.2010.
06:17
Tanjug A

Osigurati bezbednost Srba na Kosmetu

Ukoliko Srbi napuste Kosmet biće bespredmetna dalja politička borba za prostor, zato njima treba prioritetno osigurati miran i bezbedan život, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac i istakao da Srbija ni pod kojim uslovima neće priznati Kosovo. "To smo svima jasno stavili do znanja. Nadam se da će to biti politika i svih budućih vlada", naglasio je Šutanovac u intervjuu "Novostima" i dodao da želi da veruje da u Srbiji ne postoji niijedan odgovoran političar koji bi, zbog neke koristi ili nekakvog "dila", priznao Kosovo".

Dragan Šutanovac

Na pitanje šta bi uradio kada bi se lično našao pred izborom "Kosovo ili Evropa", Šutanovac je kazao da je najvažnije "da ne dovedete ni sebe ni državu u situaciju da budete pred takvim izborom".


"Moramo učiniti sve da budemo faktor stabilnosti, da omogućimo da se na Kosovu organizuje život na demokratskim principima, a ne da dizanjem tenzija pokušavamo da ostvarimo određene ciljeve", rekao je on.


Komentarišući usvajanje rezolucije Srbije i EU o mišljenju MSP u Generalnoj skupštini UN, on je rekao da je uspeh i "sama činjenica da je Srbija posle niza godina uobličila jedan papir sa EU, organizacijom kojoj teži 75 odsto građana Srbije".


"Ubeđen sam da su svi koji su na tome radili dali svoj maksimum, verujući da rade najbolje što umeju. Ne verujem da je neko nešto kalkulisao i namerno nas dovodio do tenzičnih situacija", rekao je Šutanovac na pitanje da li bi šef diplomatije Vuk Jeremić trebalo da snosi odgovornost.


Šutanovac je kazao da, na žalost, ne može sa sigurnošću da kaže da lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić nije spreman da učini sve, samo da bi došao na vlast, i pozvao Nikolića da ga demantuje.

Nema koalicije DS-SNS

Sporni partneri: Tomislav Nikolić

Upitan da li je posle narednih izbora moguća koalicija DS i SNS, Šutanovac je kazao da "ne vidi tu mogućnost", pogotovo "kada su glavni oslonci Nikoliću - Vulin, Karić, Ilić...", i dodao da "Nikolić, preko proevropske retorike, pokušava da koketira sa glasačima u Srbiji i sa diplomatama u zemlji".

Neće se ponoviti "kosovski scenario"


Šutanovac smatra da se u Sandžaku neće ponoviti "kosovski scenario" i da građani Srbije ne treba zbog toga da brinu, istakavši da je Srbija jedna od najbezbednijih evropskih zemalja.


"Građani ne treba da brinu, to se neće dogoditi. Činjenica je da smo sada u špicu krize, ali treba biti strpljiv. Suština svega je u ekonomiji. Treba da uposlimo ljude, obezbedimo im posao i onda zapaljiva retorika neće imati podršku", rekao je on.

Ko za koga navija?: Novi Pazar

Na pitanje kako se osećao kad je posle košarkaške utakmice Srbija-Turska čuo povike Bošnjaka u Novom Pazaru "Ovo je Turska", ministar Šutanović je rekao da mu svakako nije bilo drago, i naveo da se to "dešavalo i dešava u svim državama bivše SFRJ gde ima manjina".


"Kada Srbija igra sa BiH, zna se za koga navija Republika Srpska. Žao mi je što neki u Sandžaku ne doživljavaju reprezentacije Srbije kao svoje, mada u njima igra veliki broj Bošnjaka. Nadam se da će promeniti svoj pristup u budućnosti", kazao je Šutanovac.

Vojska svih građana Srbije

Odgovarajući na pitanje na koji način Vojska prati dešavanja u Sandžaku i na jugu Srbije, ministar vojni je rekao je da je Vojska Srbije "vojska svih građana ove zemlje" i da "nije element unutrašnje politike".


"I u Sandžaku i na jugu prisutni smo i kroz razne humanitarne aktivnosti", rekao je Šutanovac i naglasio da je Srbija jedna od najbezbednijih evropskih zemalja.

"Tvrdim da je Srbija jedna od najbezbednijih evropskih zemalja, to može da potvrdi i većina stranih diplomata koji nesmetano putuju po Srbiji, slobodno se kreću", naglasio je ministar Šutanovac.


Ministar odbrane je izrazio očekivanje da će se u procesu profesionalizacije Vojske Srbije za vojnu službu prijavi i veliki broj Bošnjaka.

Poverenje u vojsku veliko


Govoreći o procesu profesionalizacije Vojske, on je kazao da će naša vojska, po strukturi, brojčanom stanju, obučenosti i delimično opremljenosti biti jedna od modernijih u regionu.

Vojska Srbije

"Naša vojska se uveliko doživljava kao faktor stabilnosti, i to ne samo na Balkanu. Sada su pripadnici VS prisutni i u šest međunarodnih misija - u Obali Slonovače, Liberiji, Kongu, Čadu, a za nekoliko dana i u Libanu i na Kipru.

VS i danas uživa veliki ugled kod stranih vojski, državnika i ministara", naveo je ministar vojni.


On je rekao da Vojska danas, posle Crkve, uživa najveće poverenje građana, i dodao da je interesovanje za ulazak u profesionalni sastav vojske iznad svih očekivanja.

Niko nas ne tera u NATO


Na pitanje kada će biti otvorena kancelarija naše vojne misije pri NATO u Briselu, ministar je rekao da je ona je spremna, i da sledeće nedelje u Brisel odlazi šef misije sa još dva oficira.

Niko nas ne tera u NATO

"Vojni deo misije brojaće 10 članova. Veliki broj zemalja koje su u NATO i Partnerstvu za mir ponudile su nam pomoć da kancelarija profunkcioniše što pre", naveo je on.


On je rekao da "nas niko ne tera da se učlanimo ni u EU ni u NATO. Nama se pruža mogućnost da uđemo u dve organizacije koje su ekonomski, bezbednosno najjači savezi koji postoje na svetu, i sa kojma sarađuju i Rusija, Kina, Japan... Iz tih saveza nikada nijedna zemlja nije izašla, a postoji red zemalja koje žele da postanu članice".

Rekordan izvoz oružja


Šutanovac je naveo da Srbija postala "definitivno najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u jugoistočnoj Evropi".


"Izuzev kragujevačke 'Zastave', koja ima probleme, sve druge fabrike imaju rekordnu proizvodnju i izvoz. Svakog dana očekujem da se potvrdi ugovor sa kojim će u poslednje tri godine ugovoreni izvoz naoružanja premašiti milijardu dolara", naveo je on.

POVEZANE VESTI

Petak 17.09.2010. 10:39
ovaj očito nije u toku događaja,pa on ne zna da mu je šef već priznao kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online