Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.11.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Poslednji čin osvete NATO

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, istakao je da bi poternice Prištine protiv Srba mogle da se nađu na listi Interpola ukoliko Kosovo danas u Dubaiju namakne dvotrećinsku većinu za prijem u tu organizaciju. Diković kaže da bi to bio završni čin NATO delovanja na Kosovu od bombardovanja 1999. godine, a da je cilj i da se prikriju zločini OVK.

youtube.com/Study IQ education
 

- Njihovim prijemom u Interpol bi svaki Srbin koji je 1999. kročio na Kosovo ili izašao iz pokrajine mogao biti optužen za neke zločine. To se pre svega odnosi na ljude koji su komandovali, počev od najnižih činova, i učestvovali u dejstvima na Kosovu. Svi mogu biti na poternici - smatra Diković.

Generalnu skupštinu Interpola u Dubaiju od prvog trenutka prate skandali i kršenje procedure. Glasanje o članstvu Kosova u Interpolu je ostalo na dnevnom redu uprkos protivljenju Srbije drugih državnih delegacija.

Ministar policije Nebojša Stefanović očekuje da će sa zemljama koje pomažu uspeti da pokaže da je samo glasanje veoma štetno ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije.

Poslednja nada

I general Ljubiša Diković veruje da do prijema neće doći, ali kaže da je realnost takva da ne bi bilo iznenađenje ni da Kosovo uđe u Interpol.

- Velike sile, ključni međunarodni faktori na čelu sa SAD, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom, podržali su članstvo Kosova i u Unesko, ali sreća je što još mnogo zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova - uzda se Diković.

Kosovo je prvi put podnelo zahtev za članstvom u Interpolu 2010. godine, pa 2015, ali nisu došli ni do faze razmatranja. Prošle godine su odustali zbog nedovoljne podrške.

Trikom do članstva

Pošto nije član UN, Kosovo bi moglo trikom do članstva. Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović za "Vesti" kaže da može da se desi da u sali pri glasanju ne budu članice koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

- Eventualno članstvo Kosova bi značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zaštićeni. Istovremeno, bilo ko od nas može biti na poternici, a to će se sigurno desiti našim državnicima i ministrima - kaže Nicović i objašnjava da poternicu može da ukine samo država koja je izdala.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ukazuje da je i Rusija glasala za stavljanje na dnevni red pitanje članstva Kosova u Interpolu, iako je to kršenje pravila i Statuta organizacije.

- U ovom slučaju Rusija gleda samo svoj interes i ne želi da se sukobljava s velikim silama, budući da želi da sledeći šef Interpola bude iz njihove zemlje - kaže Dragaš za "Vesti".

Slede spiskovi Srba

Milivoje Mihajlović, novinar koji je dugo boravio na Kosovu, ukazuje da u Prištini već imaju sisteme za dezavuisanje rada Interpola na Kosovu.

- Biće spiskova Srba, Interpol će početi da ih traži, onda će biti hapšeni, pa će ići na suđenja i to će skrenuti pažnju sa kriminala koji je glavni problem na Kosmetu - ocenio je Mihajlović.

Sila Boga ne moli

Bivši šef BIA Andreja Savić kaže da se Zapadu posle dva neuspešna pokušaja prijema u Interpol žuri da Prištinu i u bezbedosnoj sferi integriše u globalne tokove.
 

- Mada je pozicija Srbije za učešće na skupštini Interpola dobro pripremljena, odnos velikih sila biće ključan. Argumenti su na našoj strani, ali međunarodno pravo ne postoji, jer je na delu moć sile - naglasio je Savić, dodajući da se obezbeđivanju potrebnog broja glasova za Kosovo, ne biraju sredstva.

Zavrtanje ruke u Dubaiju

Prema nezvaničnim informacijma prištinska delegacija je provocirala srpsku na zasedanju i pauzama. Dobacivali su, slikali srpski tim, a jedan od kosovskih Albanaca nasrnuo je na člana iz Srbije.

Na sednici je procedura prekršena kada je predsedavanje preuzeo generalni sekretar Jirgen Štok i najviše pričao o ostavci predsednika Interpola Meng Hongveja iz Kine. Kim Džong Jang iz Južne Koreje, zadužen za vođenje zasedanja, dao je reč savetnici za pravna pitanja Meri Rodrigez iz SAD, a ona je tumačila prigovore, uključujući i srpski. Grubo je prekršila procedure, vođenjem sednice i neuvažavanjem primedbi o kršenju međunarodnog prava.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online