Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 20.02.2015.
17:28
Beta A

"Izborićemo se za sigurnost Bošnjaka, makar doveli NATO"

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) organizovalo je u petak u Novom Pazaru protestnu šetnju i skup pod sloganom "Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i za evropsku budućnost", zbog, kako tvrde, diskriminacije Bošnjaka u Srbiji.

Beta/M.O/AV
Bošnjaci jedini narod koji nije rešio svoj nacionalni status

Okupljeni građani krenuli su ispred Glavnog ureda BNV u protesnu šetnju do gradskog šetališta noseći transparente "Sandžak autonomija" na srpskom i engleskom jeziku, "Stop nasilju nad Bošnjacima", "Moj jezik je bosanski" i druge.
 

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin rekao je na skupu da se ovim protestom skreće pažnja javnosti na težak i neodrživ položaj Bošnjaka, ali i na sve ostale probleme sa kojima se Bošnjaci svakodnevno susreću, a koje državni organi nemaju volju da rešavaju.

- I nakon 24 godine stojimo na početku, zbog činjenice da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nije rešio svoj nacionalni status, ni u jednoj od novonastalih država bivše Jugoslavije - rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci 24 godine biraju svoje legitimne predstavnike, ali državni organi ne poštuju njihovu izbornu volju..

Ugljanin tvrdi i da je država postavila privatne tužioce, sudije i policajce Bošnjake koji gaze bošnjačka prava i da su, kako je rekao, "kao 90-tih počeli da šalju policiju na vrata čestitim Bošnjacima, da im pretresaju im kuće, ali da im to neće proći".

- Pokušaćemo sve da učinimo da se izborimo za pravnu državu, pravnu sigurnost i vladavinu prava - rekao je Ugljanin, pozivajući Bošnjake da ne nasedaju na provokacije i da se pojedinačno ne obračunavaju sa policijom, već da probleme rešavaju regularnim putem, kroz institucije i parlament.

- Tražićemo lustraciju, smene svih ljudi u sudstvu, tužilaštvu i policiji koji su činili zločine nad Bošnjacima, a ako to država ne prihvati, tražićemo da ovde dođe Evropski sud jer ovdašnje nećemo priznavati - istakao je Ugljanin.

"Pokušaćemo prvo preko zvaničnih institucija"

Predsednik BNV naglasio je da će sve zahteve pokušati da ostvare preko institucija sistema.

- Međutim, ukoliko u tome ne uspemo, tražićemo pomoć, pa makar i NATO pakt doveli da štiti Bošnjake. Pokušaćemo da učinimo sve da od ove šovinističke tvorevine, srpske države Srbije, napravimo modernu demokratsku državu - naglasio je Ugljanin.

On je dodao da je BNV osnovalo pravni tim koji će, kako je rekao, "od sada kontrolisati rad tužilaštva, sudstva i policije" i kome će moći da se obrate svi Bošnjaci radi rešavanja problema.

On je rekao da su manjine u vladi i sve demokratske partije u opozici zajedno podneli zahtev za smenu predsednika države Tomislava Nikolića jer on, kako kaže, "naređuje tužiocima da ne kopaju po prošlosti i time šalje direktnu poruku vojsci i policiji da i dalje ubijaju Bošnjake i da za to neće biti kažnjeni".

Ugljanin je podsetio da su Bošnjaci, udruženi sa drugim manjinama, predložili Skupštini Srbije donošenje Rezolucije za rešavanje manjinskih prava u Srbiji, kao njihov doprinos državi na evropskom putu.

- Taj dokument je putokaz ovoj državi kako da najkraćim putem doće i prođe sva poglavlja i postane članica EU - rekao je Ugljanin.

POVEZANE VESTI

Petak 20.02.2015. 17:56
Ма људи дајте молим вас смирите страсти закопајмо те проклете ратне секире окренимо се бољем животу који је тежак и без рата .
Petak 20.02.2015. 22:52
- Međutim, ukoliko u tome ne uspemo, tražićemo pomoć, pa makar i NATO pakt doveli da štiti Bošnjake. Pokušaćemo da učinimo sve da od ove šovinističke tvorevine, srpske države Srbije, napravimo modernu demokratsku državu - naglasio je Ugljanin. Е државо Србијо!!! Ово је твој држављанин који има Твој пасош и Твоју личну карту, аслободно изјављује овакве бљувотине и лажи. Отрезни се и опамети Србијооооо!!!
Subota 21.02.2015. 01:27
А бре ако вам је до европе знате где је! А ако не знате случајно, онда питајте албанце! Тамо ћете и имати сва права, која овде "немате"! А када би овог страног плаћеника питали шта им то недостаје тј. немају, он ће набројати исто што нама овде на југу недостаје! Па се не бунимо јер чекамо боље, али од Бога! Друго "боље" нам не треба!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online