Petak 20.02.2015.
17:28
Beta

"Izborićemo se za sigurnost Bošnjaka, makar doveli NATO"

Beta/M.O/AV
Bošnjaci jedini narod koji nije rešio svoj nacionalni status

Okupljeni građani krenuli su ispred Glavnog ureda BNV u protesnu šetnju do gradskog šetališta noseći transparente "Sandžak autonomija" na srpskom i engleskom jeziku, "Stop nasilju nad Bošnjacima", "Moj jezik je bosanski" i druge.
 

Predsednik BNV Sulejman Ugljanin rekao je na skupu da se ovim protestom skreće pažnja javnosti na težak i neodrživ položaj Bošnjaka, ali i na sve ostale probleme sa kojima se Bošnjaci svakodnevno susreću, a koje državni organi nemaju volju da rešavaju.

- I nakon 24 godine stojimo na početku, zbog činjenice da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nije rešio svoj nacionalni status, ni u jednoj od novonastalih država bivše Jugoslavije - rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci 24 godine biraju svoje legitimne predstavnike, ali državni organi ne poštuju njihovu izbornu volju..

Ugljanin tvrdi i da je država postavila privatne tužioce, sudije i policajce Bošnjake koji gaze bošnjačka prava i da su, kako je rekao, "kao 90-tih počeli da šalju policiju na vrata čestitim Bošnjacima, da im pretresaju im kuće, ali da im to neće proći".

- Pokušaćemo sve da učinimo da se izborimo za pravnu državu, pravnu sigurnost i vladavinu prava - rekao je Ugljanin, pozivajući Bošnjake da ne nasedaju na provokacije i da se pojedinačno ne obračunavaju sa policijom, već da probleme rešavaju regularnim putem, kroz institucije i parlament.

- Tražićemo lustraciju, smene svih ljudi u sudstvu, tužilaštvu i policiji koji su činili zločine nad Bošnjacima, a ako to država ne prihvati, tražićemo da ovde dođe Evropski sud jer ovdašnje nećemo priznavati - istakao je Ugljanin.

"Pokušaćemo prvo preko zvaničnih institucija"

Predsednik BNV naglasio je da će sve zahteve pokušati da ostvare preko institucija sistema.

- Međutim, ukoliko u tome ne uspemo, tražićemo pomoć, pa makar i NATO pakt doveli da štiti Bošnjake. Pokušaćemo da učinimo sve da od ove šovinističke tvorevine, srpske države Srbije, napravimo modernu demokratsku državu - naglasio je Ugljanin.

On je dodao da je BNV osnovalo pravni tim koji će, kako je rekao, "od sada kontrolisati rad tužilaštva, sudstva i policije" i kome će moći da se obrate svi Bošnjaci radi rešavanja problema.

On je rekao da su manjine u vladi i sve demokratske partije u opozici zajedno podneli zahtev za smenu predsednika države Tomislava Nikolića jer on, kako kaže, "naređuje tužiocima da ne kopaju po prošlosti i time šalje direktnu poruku vojsci i policiji da i dalje ubijaju Bošnjake i da za to neće biti kažnjeni".

Ugljanin je podsetio da su Bošnjaci, udruženi sa drugim manjinama, predložili Skupštini Srbije donošenje Rezolucije za rešavanje manjinskih prava u Srbiji, kao njihov doprinos državi na evropskom putu.

- Taj dokument je putokaz ovoj državi kako da najkraćim putem doće i prođe sva poglavlja i postane članica EU - rekao je Ugljanin.

2024 © - Vesti online