Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.09.2010.
23:07
Novosti A

EU: O kandidaturi Srbije u oktobru?

Savet ministara mogao bi na dnevni red zasedanja, planiranog za 10. oktobar u Luksemburgu, stavi kandidaturu Srbije za članstvo u EU, saznaju beogradski mediji.

Prema pisanju ''Večernjih novosti'', pre zasedanja, Beogradu će na okupljanju šefova diplomatija zemalja članica EU u Briselu (''gimnihu'') u petak ili subotu biti odato prizanje. Zatim će u oktobru čelnici EU dati zeleno svetlo Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o srpskom zahtevu, na osnovu upitnika sa nekoliko hiljada pitanja na koja ćemo odgovarati, piše beogradski list.

Kandidatura Srbije uskoro na dnevnom redu Saveta ministara

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski rekao je u četvrtak da njegova zemlja, koja će predsedavati EU naredne godine, traži da Unija ostane otvorenih vrata za nove kandidate.Srbija zvanično neće biti na dnevnom redu ”gimniha”, ali izvori iz belgijskog predsedništva kažu da će se ministri neformalno, i o tome konsultovati.

"Sporazum o pisanju zajedničke rezolucije je važan element i pozitivan korak u odnosima EU i Srbije“, ocenio je za ”Novosti” portparol ministarstva spoljnih poslova predsedavajuće EU Beglije Bart Uvri.

I predsednik Odbora Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Edvard Kukan potvrđuje da će se ”odluka Vlade Srbije da revidira nacrt rezolucije o Kosovu odraziti na budućnost Srbije na njenom putu ka EU”.

Italija insistirala da se o kandidaturi Srbije govori 13. septembra

 

”Novosti” saznaju da su pojedine zemlje, među kojima prednjači Italija, ali i one koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ekspresno insistirale da se ovo pitanje stavi na dnevni red na Savetu ministara spoljnih poslova EU, u ponedeljak 13. septembra. To je, međutim, zbog procedure unutar EU, veoma teško izvodljivo.

On najavljuje da će inicijativa da se EK tokom jeseni dozvoli izrada mišljenja o srpskoj kandidaturi za članstvo - dobiti podršku. Dok evropski zvaničnici govore da je Srbija nagrađena zbog kompromisa oko rezolucije i tako izdejstvovala korak ka EU, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže za ”Novosti” da ”stvar ne treba posmatrati kao trgovinu”:

"U pitanju je zajednički nastup i partnerski odnos. Klima u kojoj zemlje članice nastupaju jedinstveno, i to uz dogovor sa Srbijom, odlična je za dalje evropske integracije naše zemlje. Ne bih da spekulišem o datumima, kad bude – biće“, kaže Delevićeva.

Realno je očekivati da će ”klub 27” do oktobra postići konsenzus, mada postoji i ona ”najtvrđa” struja koja bi sve želela da prolongira do početka novembra i sledećeg izveštaja EK o napretku pojedinih zemalja u procesu evropskih integracija.

Inače, poslednji pomak ka EU ostvarili smo odmrzavanjem SSP, a ovaj ugovor do sada je ratifikovalo pet od 27 parlamenata, i to Španija, Malta, Bugarska, Italija i Slovačka.

"Verujem da će posle dogovora o rezoluciji naša kandidatura za članstvo u EU biti pokrenuta sa mrtve tačke i da će se razmatrati u dogledno vreme“, kaže za ”Novosti” bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić.

"Ipak, nisu još sve zemlje ratifikovale SSP, a postoje i drugi uslovi koje moramo da ispunimo, kao što je hapšenje Ratka Mladića“, dodaje Vujačić.

On ističe da bi davanje Srbiji statusa kandidata bio znak podrške proevropskim reformama, ali i da je od kandidature do članstva dug put.

"Najbolji primer je Makedonija, koja je kandidat od 2004. i nimalo nije bliža Evropi od Hrvatske“, zaključuje Vujačić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.09.2010. 23:29
ko vjeruje "večernjm novostima"i EU taj je lud!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online