Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2015.
12:00
Vestionline A

Još jedan autogol u kosovskoj utakmici

U redakciju "Vesti-online" stiglo je reagovanje Srpskog nacionalnog foruma na ratifikciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije koje vam u potpunosti prenosimo.

A. Čukić
Za govornicom u prištinskom parlamentu, možda je časnije i prirodnije bilo videti Aleksandra Vulina, Marka Đurića ili čak i Aleksandra Vučića, nego Srbe

U saopštenju Srpskog nacionalnog foruma se navodi da će 2. Novembar 2015. godine ostati zasigurno u srpskoj istoriji upamćen kao sumoran, tmurni dan, kakav samo nacionalna izdaja može da priredi. Toga dana grupa građana koja sebe vidi kao predstavnike srpskog naroda u  prištinskom parlamentu oduševljeno je glasala za ratifikciju SSP sa EU.

S obzirom da je EU organizacija država, ovim glasanjem ta grupa građana koja se naziva Srpskom, je najdirektnije i eksplicitno priznala Kosovo kao nezavisnu državu. U to više nema sumnje. Uostalom, Republika Srbija je potpisnik SSP odavno, pa prema tome, barem za nas Srbe - i Kosovo. Po čemu Srbi u prištinskom parlamentu ratifikuju nešto što je naša država već ratifikovala?

Koji je to toliko uzvišeni cilj pa da Srbi sa Kosova i Metohije nanesu takav udarac svojoj državi i svom narodu? Šta je to navelo pre neki dan u Beogradu ustoličenog predstavnika Srpske liste, Slavka Simića da onako egzaltirano obznani da svi Srbi koji sede u prištinskom parlamentu glasaju ZA ratifikaciju SSP? Kada već Haradinaj i Kurti nisu glasali ZA, zar nije najlogičnije bilo da Srbi budu barem uzdržani? Da ih se ne tiče!?

Čemu urušavanje sopstvenog položaja? Zar zamenik predsednika kosovske vlade Branislav Stojanović samo nekoliko sati pre ovog sramnog glasanja nije izjavio da srpski predstavnci "nemaju praktični mehanizam" da nešto više urade za naše interese? Ratifikacija SSP je bila snažan praktični mehanizam. Zašto je prokockan? Dokle će Srbi da daju sve da ne bi dobili ništa? Hoće li ovako prokockati i preostala dva "mehanizma": ratifikaciju sporazuma sa UNESKO, i Zakona o oružanim snagama Kosova?

Samo nedelju dana pre ovog glasanja ova grupa građana je boravila u Beogradu. Tada je "obnovljeno jedinstvo", za mnoge neočekivanim kadrovskim rešenjima, i dato jasno usmerenje: ko, koga i kako treba da sluša. Stoga je za govornicom u prištinskom parlamentu, možda časnije i prirodnije bilo videti Aleksandra Vulina, Marka Đurića ili čak i Aleksandra Vučića, nego Srbe koji "nemaju mehanizme".

Kako god bilo, i ko god bio neposredni učesnik ovog ekslpicitnog priznavanja još jedne albanske države na Balkanu, istorija će zapamtiti da su kosovsko-metohijski Srbi glasali tu državu. Ne grupa, već svi. Neko činjenjem, neko nečinjenjem; neko politikanstvom, a neko apolitičnošću i letargijom... ali svi!

Srpski nacionalni forum se u ime svih kosovsko-metohijskih Srba izvinjava celokupnom srpskom narodu, državi, precima i potomcima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online