Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.08.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti A

Ko to kaže, ko to laže o masovnim grobnicama u Srbiji?

Podrobna analiza Instituta za saobraćajnice i geotehniku Građevinskog fakulteta iz Beograda utvrdila je da u bazi za popravku puteva preduzeća "Kosmet put" kod Raške ne postoji nikakva masovna grobnica, a istovremeno, ronioci MUP-a Srbije u jezeru Perućac nisu otkrili ni naznaku da su tamo, uz pronađena tela Albanaca sa Kosova, bačena i tela muslimana iz Bosne.

Nova bruka Tužilaštva za ratne zločine Srbije: Ni traga od masovnih grobnica
 

Upravo je Rašku Tužilaštvo za ratne zločine Srbije poslednjih meseci pompezno najavljivalo kao "drugu po veličini" masovnu grobnicu u Srbiji, a jezero Perućac je označeno kao mesto gde su izmešteni ostaci ubijenih muslimana u Bosni. Ta "otkrića" ovo Tužilaštvo je obelodanio maja ove godine, baš pred poslednju posetu glavnog tužica Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu.
 

Ekspert Komisije za nestale Republike Srbije i nekadašnji šef Odeljenje za istraživanje ratnih zločina MUP-a, pukovnik Gvozden Gagić tvrdi za "Vesti" da u oba slučaja, i pored detaljne istrage koja je sprovedena pod kontrolom međunarodnih predstavnika, nije pronađeno - apsolutno ništa.

Serž Bramerc i Vladimir Vukčević


 

Bruno Vekarić: Doći ćemo do istine

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić kaže za "Vesti" da se istraga u kamenolomu kod Raške nastavlja, a da je Euleks već iskazao zabrinutost zbog opstrukcija prilikom istraživanja ove lokacije.
-Tužilaštvo, u saradnji sa Euleksom, nastavlja istragu u pravcu utvrđivanja eventualnog postojanja masovne grobnice za koju i dalje postoji osnovana sumnja da se nalazi na lokaciji Raška-Rudnica. Želimo da dođemo do istine - naglašava Vekarić.

- U izveštaju Građevinskog fakulteta doslovce stoji da ne postoje baš nikakve naznake da je na lokaciji bivšeg kamenoloma kod Raške, a sada bazi za popravku puteva, postojala bilo kakva masovna grobnica, a reč je o stručnoj analizi koja je rađena pod budnim okom Euleksa, ali i međunarodnih humanitarnih organizacija - tvrdi Gagić.
 

I dok u Tužilaštvu za ratne zločine ne žele da obelodane suštinu nalaza Građevinskog fakulteta, Gagić za "Vesti" otkriva detalje analize.
 

- Stručnjaci ovog fakulteta pre mesec dana su započeli detaljnu analizu zemljišta na lokacijama koje je upravo Euleks označio kao potencijalna mesta za masovnu grobnicu više od 250 Albanaca, i to je bio treći put da kopamo u ovom delu Raške. Pre mesec dana smo ih pozvali da prisustvuju obradi terena, pa su stručnjaci Građevinskog fakulteta napravili ukupno 12 bušotina, od kojih pet tik uz zgradu. Svaka bušotina je bila duboka po šest metara, a uzorci su uzimani za svaki metar zemlje i potom pečaćeni i pod pratnjom nošeni na fakultet. U nedavnom izveštaju stručnjaka doslovce stoji da nema ni traga od mogućih ljudskih ostataka - navodi Gvozden Gagić i dodaje da je taj izveštaj odmah prosleđen i predstavnicima Tužilaštvu i Euleksu.

Što da ne srušimo i halu "Boro i Ramiz"?

- Istražni sudija je zatražio da razgovara sa svedocima da se zgrada ne bi rušila samo na osnovu nekih posrednih dokaza ili "rekla-kazala" saznanja. Kako su u Euleksu odbili taj zahtev, čekamo odgovor da li će pristati, u slučaju da se ispod zgrade ne nalazi ništa, da plate nastali trošak rušenja i ponovne gradnje. U suprotnom, već sutra bih mogao da tvrdim kako je velika masovna grobnica i ispod hale "Boro i Ramiz" u Prištini, pa hajde i to da srušimo do temelja - kaže pukovnik Gagić za "Vesti".

- Euleks je na kraju ustvrdio da se masovna grobnica zapravo nalazi ispod zgrade! Pokušali smo da ih razuverimo jer sa fotografije iz perioda gradnje jasno se vidi da su temelji, zbog stenovitog terena, kopani tek do 40 centimetara. Oni nisu odustali - precizira naš sagovornik i iznosi lični stav da će Euleks najverovatnije posle ovih nalaza ipak odustati od dalje potrage na ovoj lokaciji.

Tri kopanja za sedam godina

Gvozden Gagić ističe da su stručne službe Komisije za nestale Srbije do sada tri puta kopale na ovom lokalitetu u potrazi za masovnom grobnicom u kojoj su navodno tela 250 ubijenih Albanaca sa Kosova.
- Najpre smo, posle zahteva Unmika 2003. kopali u jednom delu bivšeg kamenoloma. Zatim smo četiri godine kasnije dozvolili njihovim predstavnicima da bez našeg prisustva dođu na tu lokaciju i označe gde da tražimo, pa smo čak proširili pretragu na mnogo šire područje i opet nije nađeno ništa. Sada su čelnici Euleksa navodno došli do novih podataka jer su im se javili novi svedoci. Oni su kao mesta označili parking i zemljište oko upravne zgrade "Kosmet puta" - objašnjava Gagić.

Nova masovna grobnica se zvaničnicima Srbije izgleda "pričinila" i u jezeru Perućac.
 

Gvozden Gagić

- Navodno su tu bila prebačena i tela pobijenih muslimana tokom rata u Bosni. Iskoristili smo zatvaranje brane i činjenicu da je nivo jezera opao za čak 18 metara da započnemo detaljnu pretragu sedam kilometara desne obale. Sem šasije i kabine kamiona kojim su 1999. prevoženi ubijeni Albanci, pronađeno je još nekoliko kostura životinjskog porekla i jedna ručna bomba - kašikara. Svim ispitivanjima su prisustvovali i predstavnici više međunarodnih humanitarnih organizacija, ali i predstavnici Komisije za nestale BiH koji su čak i davali sugestije gde da tragamo. Međutim, sem što smo uz njihovu pomoć otkrili tu bombu, ništa drugo nije pronađeno - kaže Gagić i dodaje da i ovde istraga još nije završena, ali da se sada traži adekvatna tehnička oprema - sonor koji bi mogao da otkrije da li nečega ima u mulju.

Odalović: Ne zalećimo se!

Predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da je još u maju upozorio da se u javnost "ne izleće" sa tvrdnjama da se na lokaciji kod Raške nalazi masovna grobnica dok se ne urade sve neophodne analize.
- Informacija o potencijalnoj masovnoj grobnici dobijena je od Unmika. Ali samo informacija da je moguće da grobnica tu postoji! Zato sam govorio da se ne daju nikakve ocene, dok se ne ispita lokacija - pojašnjava Odalović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online