Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.07.2014.
23:49
Beta A

“Dokazi dovoljni, zločinci nedostupni“

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da su dokazi koje je srpsko tužilaštvo prikupilo za trgovinu ljudskim organima za Kosovu dovoljni za podizanje optužnice, ali da zločinci nisu dostupni.

Dokazi su dovoljni za podizanje optužnice, ali su zločinci nedostupni: Bruno Vekarić
 

"Prvo što smo učinili po dobijanju indicija o trgovini organima - razgovarali smo u Tirani sa tamošnjim tužiocima... Albanski istražitelji bili su otvoreni za tesnu saradnji, ali je reakcija politike bila protiv toga. Ministar pravde je rekao da oni nemaju nikakve veze sa tim", rekao je Vekarić za sutrašnji bečki list Prese.

Haški tribunal kao istorijska nužnost

Upitan da li smatra da je zatvaranje Haškog tribunala preuranjeno, Vekarić je rekao da je taj sud bio "istorijska nužnost" pošto u vreme njegovog osnivanja "političke elite u raznim zemljama nisu bile spremne da se suoče sa činjenicom da su u njihovim društvima počinjeni takvi zločini".

"Generalno, mislim da je Haški tribunal obavio sjajan posao, iako mi stručnjaci vidimo i neke manjkavosti", ocenio je Vekarić.

"Politika je u našem poslu ponekad teret. U nekim našim slučajevima su u raznim zemljama involvirani i delovi političke elite. I ona je onda nespremna da o tome govori", rekao je Vekarić.

Upitan šta očekuje od budućeg tribunala koji bi trebalo da sudi za zločine nad Srbima na Kosovu, Vekarić je rekao da se još ne zna tačno ni kako će on izgledati, ali da od tog suda "očekuje pravdu za žrtve i njihove porodice" pošto oni očekuju odgovore na zločine počinjene između 1998. i 2000.godine".

"Mi u Srbiji ne treba da gajimo osećaj trijumfalizma kada neki sud procesuira zločine koje je izvršila druga strana. Treba jednostavno i dalje da radimo na našin predmetima. Važna je zajednička borba protiv nekašnjivosti", rekao je Vekarić, navodeći da ne treba zaboraviti da je čitav niz zločinaca i dalje "među nama".

Prema njegovim rečima, zbog zatvaranja Haškog tribunala, biće potrebno da se nacionalni sudovi još neko vreme bave ratnim zločinima.

"Na tlu cele bivše Jugoslavije bilo je više od 100.000 žrtava, ali je do sada procesuiran samo mali delić počinilaca. Iz toga možete da zaključite koliko posla još predstoji", rekao je Vekarić.

Delikatan i rizičan posao

Prema Vekarićevim rečima, posao kojim se bavi tužilaštvo ujedno je i riskantan, i pretnje su upućivane ne samo istražiteljima, već su i glavni tužilac Vladimir Vukčević i on primili sedamdesetak pretećih pisama, a pretnjama su izložena i njegova deca.

"To je delikatan posao, ali je za budućnost našeg društva taj posao važan. Ti ljudi naprosto moraju biti uhapšeni, jer ako se budu slobodno šetali, u stanju su da napadnu našu decu samo zato što navijaju za drugi fudbalski klub, isto kao što su bili u stanju da napadaju ljude druge etničke pripadnosti", rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, dok među zemljama regiona stoji još toliko velik broj žrtava, ne može biti pravog pomirenja, a rad sudova za ratne zločine je ujedno i poruka da se tako nešto ne sme ponoviti.

Vekarić je naglasio da je za rad tužilaštva za ratne zločine veoma važna politička volja, i da je srpsko tužilaštvo tek od 2008. postalo svesno da takva politička volja postoji, dok je "pre toga, za vreme vlade (Vojislava) Koštunice gajio sumnju da takva volja postoji".

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 00:09
Zašto radite nešto ako nemate petlju zašto ne prepustite to nekom ko može da reši.
Sreda 30.07.2014. 02:31
U prevodu na srpski: "Pojo vuk magarca". A Vekaricu, naravno, nije ni na kraj pameti da je on, po sluzbenoj duznosti, trebalo da sa dokazima o trgovini organa podigne optuznice od strane Srbije. Sto da se covek zamera i keca, kad moze na miru da trimuje bradicu i trosi platicu? Usput, od tih preko 100,000 poginulih oko 2/3 su muslimani i Hrvati, i za njih Hag zavuce preko 1000 godina robije Srbima. Da li sa "procesuiran je samo mali delic pocinilaca" hoce da kaze da je veci deo tih Srba nevin osudjen?
Sreda 30.07.2014. 06:51
Gospodine Brundo,ti si svoj posao odradio uspješno goneči Srbe po Srbiji.Sada se izgovarati na politiku je smiješno.Strani si plaćenik i obična protuva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online