Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.05.2019.
09:45
Vestionline A

Srpski heroji uz Putina

Dan pobede nad nacizmom, taj veliki jubilej slobodnog sveta obeležen je najsvečanije tamo gde je rat dobijen - u Moskvi. Posebna čast ukazana je posle Vojne parade srpskim junacima, ali iz rata s NATO 1999. godine.

printscreen
Ponosno na Crveni trg: Srpski predstavnici

U maršu Besmrtnog puka za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom marširali su pukovnik VJ Zoltan Dani, proslavljen obaranjem nevidljivog aviona F 117, kao i generali Božidar Delić i Miroslav Lazović čije su trupe 78 dana štitile granicu SRJ s Albanijom na Paštriku i Košarama od upada terorista OVK predvođenih instruktorima zapadne alijanse. S njima je bio i Goran Petronijević, advokat prvog predsednika RS Radovana Karadžića.

U istoj koloni za njima ulicama Moskve prošlo je milion Rusa s fotografijama svojih predaka koji su učestvovali u slamanju nacističke najezde. Srpski predstavnici nosili su

Po dolasku u Moskvu pukovnik Zoltan Dani izjavio je da je vrlo počastvovan pozivom.
- Pun sam pozitivnih emocija. Potrudiću se da opravdam poverenje koje mi je ukazano i ponosno ću sa sa svojim drugarima predstavljati veterane iz Srbije - rekao je Dani.

On je najavio da će s generalima Delićem i Lazovićem i advokatom Petronijevićem na maršu Besmrtnog puka nositi pano s fotografijama saboraca iz 250. raketne brigade VJ koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Srpska delegacija prisustvovaće i počasnom prikazivanju filma "Balkanska međa" u hotelu Kraun plaza u Moskvi. Da podsetimo, reč je o filmskoj priči o pohodu ruske desantne jedinice na prištinski aerodrom 1999. godine. Takođe je organizovana poseta brojnim spomenicima i muzejima u Moskvi, vezanim za Drugi svetski rat.

Marš u 100 zemalja

Marš Besmrtni puk održava se u više od sto zemalja i 500 gradova. Ruski mediji s velikom pažnjom su zabeležili marševe u Republici Srpskoj i najavili one u Srbiji. Takođe i da je u prvom maršu u prestonici Konga učestvovao i ambasador Srbije Radomir Živković.

Lavina čelika na Crvenom trgu

Uz zvuke zvona, himne Ruske Federacije i artiljerijskih plotuna u Moskvi je održana 74. parada pobede. Pod državnim barjacima i svetinjama, zastavom kakva je podignuta na Rajhstag i znamenjima sovjetskih frontova (grupa armija), prodefilovali su ešeloni s 13.000 vojnika i lavina čelika od 132 komada najsavremenijeg naoružanja, uključujuću tenk armatu, sisteme trijumf i S 400, Jars...

Kolonu je predvodio legendarni tenk Drugog svetskog rata T 34.

Takođe, ove godine nisu pozvani strani državnici na paradu. Ipak, predsednik Vladimir Putin uputio je miroljubivu poruku pozivom svim zemljama na saradnju, posebno u borbi protiv terorizma.

Putin se zahvalio senima boraca koji su razbili nacizam.
- Oni su ratovali, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mestu, dali sve što su mogli i dobili su tu pobedu - podsetio je predsednik Rusije.

Zajednički trijumf

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin na prijemu u čast Dana pobede izjavio je da je 9. maj veliki i zajednički praznik za Srbe i Ruse kojim se obeležava najveća pobeda u istoriji čovečanstva.
- Danas odajemo priznanje onima koji su dali život za slom okrutnog, nečovečnog neprijatelja. Slava velikim ruskim i srpskim junacima, pobednicima - rekao je Čepurin.

On je kazao da je Drugi svetski rat istorija, ali da se svetla sećanja na besmrtne junake i njihovu plemenitost neće ugasiti u srcima Srba i Rusa.
- Sećamo se kako su naši narodi, prošavši kroz najteža iskušenja na prvoj borbenoj liniji, u partizanskim četama, izdržali i pobedili - naveo je ruski ambasador i istakao da je oslobođenje Beograda u oktobru 1944. godine, koje su zajedno izborili sovjetski i jugoslovenski vojnici, bila posebna etapa na putu prema velikoj pobedi.

Naš barjak u Parizu

U Parizu, ispod Trijumfalne kapije i uz grob Neznanog junaka, na Dan pobede bili su prisutni srpski barjaktari Petar - Pepi Petrović, Slađana Stamenović i Sloba Đekić.

Naš veteran Petar - Pepi Petrović bio je najistaknutiji među onima koji neguju herojske jubileje i prenose tu tradiciju na mlađe. Proteklih decenija rukovao se i razmenio po nekoliko rečenica s predsednicima Francuske koji su uvek iskazivali poštovanje srpskoj zastavi.
- Kad god imam priliku ja se direktno obratim predsedniku. Sada me je Makron odmah prepoznao po šajkači. Rekao sam mu da čekamo da dođe u Beograd. Odgovorio je: "Ranije nisam mogao, ali dolazim sigurno 16. jula." Uzvratio sam da će mi biti zadovoljstvo da se i tamo sretnemo - ispričao je Pepi.

Slađana Stamenović, novoizabrana čelnica Svesrpske zajednice Francuske, pridružila se prvi put i upoznala se s Francuskinjom Žizel i Amerikankom Valon.

POVEZANE VESTI

Petak 10.05.2019. 12:24
Vidi ovo čoveče.Na maršu u Rusiji a ovde ne smeju da promole ćivu glavu od kojekakvih Čanaka,Biserko,Kandićke,Milićke i sad ove najnovije što se pojavila na protestima ne znam ni kako se šu,ga zove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online